szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából bejöttek az elemzők a miniszterelnök környezetében dolgozókvárakozásai, Orbán Viktor ismét a közbeszédet (a magyart mindenképpen, de részben talán a nyugat-európait is) meghatározó üzenettel jelentkezett a Tusnádfürdőn megrendezett, 26. Bálványosi Szabadegyetemen. Bírálta Nyugatot, az EU-t, a baloldalt, a bevándorlókat, nagyjából mindenkit, aki nem ért vele egyet. Fontos szerinte, hogy Európa az európaiaké maradjon, Magyarország "magyar ország" jellegét is így lehet megőrizni.

1 2
Sorrend megfordítása

Épp folyik a nagyívű beszéd

©

A kérdés-válaszok lemaradtak a közvetítésből

Ezt követően Orbán zárta beszédét, majd a köztévé megszakította adását, holott a miniszterelnök még nem fejezte be programját, készül a közönség kérdéseinek megválaszolására. (Erről rövidesen beszámolunk.)

Íme a nemzeti konzultáció eredménye

Orbán ezt követően számolt be a nemzeti konzultáció eredményéről. Szerinte 1 millió 254 válasz érkezett a 8 millió kérdőívből. 

Orbán azt mondta, a magyarok több, mint kétharmada tart a terrorizmus erősödésétől. "A magyarok háromnegyede" (ahogy Orbán fogalmazott, de vélhetően a válaszadók háromnegyedére gondolt - a szerk.) szerint a bevándorlók veszélyeztetik a munkaheyeket.

Négyötödük úgy véli, Brüsszel megoldása megbukott, szigorúbb szabályokra van szükség. Azaz kell a kemény fellépés a határon, az országban.  

A miniszterelnök szerint a válaszadók 80 százaléka szerint, a migránsoknak, amíg itt tartozkodnak, addig maguknak kéne a költségeiket fedezni.

95 százalékuk úgy válaszolt, a bevándolrás támogatása helyett inkább a hazai ügyek kezelésére, családok támogatására van szükség.

Bevándorlás = terrorizmus

Orbán ekkor tért ki a multikulturalizmus bírálatára. Szerinte nem szabad elítélni azokat az országokat, amelyek ezzel próbálkoznak, de látva az eredményeiket, a magyaroknak ezt el kell utasítaniuk.

Szerinte van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között. Furcsa szerinte, hogy ezt az angolszászok készpénzként kezelik, mások viszont tagadják Európában. Szerinte a hatalmas tömegből lehetetlen kiszűrni a terroristákat. Ezt követően az angol miniszterelnököt, David Cameront idézte, aki szerint ezt a folyamatot még az elején meg kell állítani.

Sőt, elővette a Lázár János és Giró-Szász András által korábban már többször hangoztatott állítást arról, hogy a svéd nők megerőszakolása, az olasz bűnőzés növekedése összefüggésben áll a bevándorlással.  

Józan ész és erkölcs kérdése

Majd arról beszélt, hogy szerinte a menekültáradat a munkanélküliséget növeli, hiszen eleve olyan országokba érkeznek, ahol ez probléma. Majd arról is beszélt, hogy ahol nagy a migránsok száma, ott nő a bűnőzés, az erőszak.

©

Éppen ezért szerinte mind Magyarországra, mind Európára nagy veszély a bevándorlás. Bírálta a nyugati országokat is, amiért az innen oda távozott migránsokat vissza akarják küldeni Magyarországra.

"Egyszerre a józan ész és az erkölcs kérdése" - tette hozzá, hogy valóban nehéz ezt az ügyet tisztességesen kezelni.

A magyarok járnak az EU élén

Szerinte az EU természete, hogy nemzetek hozták létre, ezt nem szabad megváltoztatni. Orbán arra utalt, hogy ez garancia lehetne az EU-ban arra, hogy kreatívabb és rugalmasabb legyen a nemzetei, azok kezdeményezései révén - miközben a központ, Brüsszel rugalmatlanná és egy ideológia rabjává vált.  

Ezt követően rátért arra, hogy milyen erőfeszítéseket tettek a magyarok, akiket először kellett Európában megmenteni 2008-ban nemzetközi mentőcsomaggal. De azóta ezt az adósságát idő előtt visszafizette Magyarország - hangsúlyozta Orbán. Majd sorolta az elmúlt évek gazdasági sikereit: egyes szektorok újra állami tulajdonba vétele, a devizahitelek kivezetése. 

Az EU jó volt, de elromlott

Orbán azt mondta, vannak, akik politikai okok miatt menekülnek, de a többségük az európai életmódra, jólétre vágyik. Éppen ezért nagy a kihívás, mert az EU-nak nincs ereje megvédenie magát, képtelen ennyi embert befogadni. Csak akkor tudná, ha nagyobb lenne a szuverenitása, de ehhez csökkenteni kell az nemzetek szuverenitását - Orbán szerint éppen ezért nagy a kihívás, mert egy olyan feladványról van szó, amire nincs jó megoldás.

Szerinte az EU nagyon sokáig nagyon jó és rugalmas kezdeményezés volt, gyakorlatias intézményekkel. De mára ez elromlott, "egy ideológiai rögeszmévé" vált, gúzsba kötik az eszméi. Orbán azt mondta, ezért támadja a szokatlan megoldásokkal előálló Magyarországot, és ezért nem tud mit kezdeni Görögországgal.  

A baloldal nem szereti a magyarokat

Ezt követően tért rá a baloldal kritikájára. Szerinte ez a politikai család a nemzeti keretek felszámolására törekszik. Így gondolkodnak szerinte a bevándorlásról is, "keblükre ölelnék" a migránsokat.

Orbán ekkor állt elő az előadása egyik legerősebb mondatával: szerint a baloldaliak "nem szeretik a magyarokat", a magyarok ellenségei. "Gondoljanak bele, mi lett volna, ha a baloldal nyer 2014-ben" - mondta, szerinte azóta Magyarország már egy nagy migráns-tábor lenne.

Európa az európaiaké

"Semmi értelme előrefelé meresztgetnünk a szemünket" - kezdett filozófiai elmélkedésbe Orbán, aki szerint hiába fürkésszük a jövőt, nem fogjuk tudni megfejteni, de a múlt megértése révén mégis tudunk következtetéseket, tanulságokat levonni. Szerinte aki a múltat megérti, az jut a legközelebb a jövő megértésében is.

Orbán szerint, ha az EU jövőjét vizsgáljuk, akkor is a múltat kell megérteni. Szerinte nagyszerű sikernek tekinthető alapjában az Európai Unió, hiszen béke van a kontinensen, ami a fő cél volt a második világháború után. Azt mondta, ezt az sem írja felül, ami a gazdasági válság, 2008 óta történt.

Ezt követően tért rá arra, hogy miért fontos jelenség a "népvándorlás", mi következik ebből az EU-ra és a nyugat világra nézve. Szerinte eddig Észak-Afrika képes volt megvédeni Európát, de ez a térség (az arab tavasz, az észak-afrikai diktatúrák bukása után - a szerk.) az összeomlása után már nem képes erre, és most már afrikaiak milliók készülnek arra, hogy északabbra, Európába költözzenek.

Az a kérdés ezek szerint, hogy lesz-e még Európa pár éven belül - mondta Orbán. Fontos szerinte, hogy Európa az európaiaké maradjon, Magyarország "magyar ország" jellegét is így lehet megőrizni.

Európa nem tudja megvédeni határait

Első mondataiban előkerült a beszéd fő témája, a bevándorlás: megjegyezte, senki nem gondolta volna, hogy Európa nem tudja megvédeni határait még a fegyvertelen migránsokkal szemben sem.
©
1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett