szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt egy másfél éves palesztin gyerek, és megsérült négyéves bátyja szüleivel együtt péntekre virradóra Ciszjordániában, ahol feltehetően szélsőséges zsidók okoztak lakástüzet – közölték izraeli és palesztin források.

Az eset a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. Az épület leégett, és egy szomszédos, üresen álló házban is súlyos károk keletkeztek. Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat. A sérülteket egy izraeli kórházba vitték.

Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő szerint a ház falára olyan feliratot firkáltak, amely egy zsidó szélsőséges szervezetre utal. Szamri szerint feltehetően nacionalista indíttatású támadás történt.

©
©

Az egyik helyi elmondta: hallotta, hogy segítségért kiáltanak a felgyújtott házban, amely előtt "két álarcos férfit" látott. Míg ő segítséget hívott, a támadók eltűntek a helyszínről.

Ez volt a legsúlyosabb ciszjordániai incidens azóta, hogy egy évvel ezelőtt három szélsőséges zsidó élve elégetett egy palesztin tizenévest – így álltak bosszút három elrabolt izraeli meggyilkolása miatt.

©

A szóban forgó zsidó csoport az elmúlt öt évben több ciszjordániai mecsetet gyújtott fel: ez ugyancsak bosszú volt azért, mert az izraeli hatóságok felléptek a ciszjordániai illegális telepekkel szemben. Az izraeli hatóságok két ilyen telepet számoltak fel a héten Béjt Élben.

Az izraeli hatóságok általában terrorizmusnak minősítik a radikális zsidószervezetek ilyen bűncselekményeit.

Az izraeli védelmi miniszter terrorcselekménynek minősítette a ciszjordániai gyújtogatást.

Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy "ez a civilek elleni támadás nem más, mint egy barbár terrorcselekmény". Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt elmondása szerint sokkolták a történtek, amelyeket ő is terrortámadásnak nevezett.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője Izrael felelősségéről beszélt a gyújtogatással kapcsolatban. "Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota