szerző:
MTI

Miután az elnöki biztonsági ezred bejelentette a kormány feloszlatását, tiltakozó zavargások törtek ki a katonai puccs ellen a közép-afrikai Burkina Faso fővárosában. A zavargásokban eddig legalább hárman meghaltak és 60-an megsebesültek.

Egészségügyi források szerint legalább egy áldozat halálát lőtt sérülés okozta, és több sebesültet is lőtt sebekkel kezelnek. Szemtanúk szerint a főváros, Ouagadougou utcáin a rendőrség figyelmeztető lövésekkel oszlatta a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetőket, akik válaszul kövekkel dobálták meg a rendőröket.

A puccs vezetője, Gilbert Diendere tábornok az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, "túl korai" lenne megtartani az eredetileg október 11-ére kiírt választásokat az országban. A Burkina Faso ideiglenes vezetőjének kikiáltott tábornok bírálta a választási törvényt, amely eltiltotta az indulástól a tavaly novemberben szintén katonák által lemondatott Blaise Compaoré korábbi elnök pártját.

Diendere tábornok Blaise Compaoré bizalmasának, az általa vezetett ezred pedig a volt elnök hatalma egy fő pillérének számított. Az előző nap az elnöki biztonsági ezred őrizetbe vette az Compaoré megbuktatása után hatalomra lépett ideiglenes államfőt és a kormány tagjait, majd bejelentette, hogy feloszlatta az átmeneti kormány intézményeit. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán felháborítónak nevezte a történteket, és a világszervezet Biztonsági Tanácsához hasonlóan az őrizetbe vett politikai vezetők azonnali szabadon bocsátását övetelte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!