szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kenyában továbbra is rendszeresek a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) emberek elleni tömeges támadások, de a rendőrség még csak meg sem próbálja az elkövetőket felelősségre vonni – mutattak rá hétfőn jogvédő csoportok.

A homoszexualitás szinte az összes afrikai államban tabu, és Kenyában akár 14 év szabadságvesztéssel is sújtható. Utóbbi országban gyakoriak az LGBT-közösség elleni erőszakcselekmények, az áldozatok ugyanakkor félnek feljelentést tenni a rendőrségen

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint még egyetlen támadót sem vettek őrizetbe ilyen bűncselekményért, sőt több olyan incidenst is feljegyeztek, amelynél a rendőrök megalázták az áldozatokat, vagy nem voltak hajlandóak meghallgatni a vallomásukat.

"Gyakran a vallási vezetők az LGBT-kisebbség tagjai elleni támadások felbujtói" – vélekedett Neela Ghoshal, a HRW kutatója a Reuters brit hírügynökségnek, kiemelve, hogy ez keresztény és muzulmán hitszónokokra egyaránt igaz.

Legalább hat homofób tömegtámadás történt 2008 óta Kenya partvidékén a HRW és a PEMA Kenya nevű mombasai jogvédő szervezet összesítése szerint. Februárban a turisták körében kedvelt Diani és Ukunda nevű települések lakói szabályos hajtóvadászatba kezdtek a homoszexuális férfiak ellen, miután egy internetes közösségi oldalon közösülő melegekről keringtek képek. A hajtóvadászat egyik áldozatát néhány nappal később egy másik meleggel együtt őrizetbe vették, és "erkölcstelenséggel" vádolták meg, majd "másságuk" bizonyítékai után kutatva arra kényszerítették őket, hogy vessék alá magukat anális vizsgálatnak – közölték hétfőn a jogvédők.

A térségből mintegy 50 férfi menekült el a történtek után.

"Ez a konkrét eset valóban megrémítette a közösséget, amelynek tagjai attól tartanak, hogy egyre több letartóztatásra kerülhet sor, különös tekintettel az ugandai és nigériai fejleményekre" – jegyezte meg a HRW szakértője. Utóbbi két afrikai országban 2014-ben szigorú melegellenes törvényt hoztak, igaz, az ugandai jogszabályt később visszavonták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt