szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi robbantásos merényletek és fegyveres támadások után fordulatot vett Izraelben a vallási gyűlöleten alapulú öldöklés, az elmúlt hetekben megszaporodtak a késeléses támadások a palesztinok részéről zsidó civilek ellen, viszonzásul az izraeli hatóságok is fokozott számú fegyveres akciókat folytatnak palesztin célpontok és csoportok ellen.

Egy férfi lassan sétálva eleinte csak méregette a buszmegállóban várakozó embereket, majd berohant közéjük és az első áldozatának nyakához szúrta a kést, majd utána többször megismételte a mozdulatot, végül berontott a többiek közé - ezt rögzítették biztonsági felvételek az izraeli Raananaban, melyet az Ynet izraeli portál tett közzé. Végül a járókelők semlegesítették a férfit, aki három embert sebesített meg, ezek közül egyiküket súlyosan.

Egyértelmű tendeciát mutat a késeléses támadások megszaporodása Izraelben. A támadássorozat a zsidó újév időszakában kezdődött, ekkor az izraeli belbiztonsági erők fokozták utcai jelenlétüket, még a Jeruzsálemben található Mecsetek terére is behatoltak, amit évek óta érintetlenül hagytak, ez váltotta ki a nagyobb tiltakozási hullámot, majd az utcai összecsapásokat. Utóbbiakat igyekszik visszaszorítani az izraeli rendőrök, de a véletlenszerűen felbukkanó késelőkkel szemben egyelőre tehetetlenek.

©

A közelmúltban két fiatal palesztin támadott meg egy férfit és egy arra bicikliző fiút az utcán, azt megelőzően egy menetbe szaladt be egy palesztin férfi aki azonnal mellkason szúrta az elé kerülő embert. Késeléses támadás történt egy vasútállomáson is, akkor a megtámadott férfi meg tudta védeni családját több szúrás ellenére is. A legutóbbi alkalommal egy férfi hajtott egy buszmegállóba két embert is elütve, majd kiszállt az autójából és egy bárddal támadt az ott lévőkre.

Lelőtt merénylő holttestének elszállítását végzik a hatóságok.
©

A legtöbb esetben elfogták az elkövetőket, amikor rendőri jelenlét is volt, rendszerint lelőtték a támadót, de több izraeli állampolgár fegyvertartási engedéllyel is rendelkezik, a bárddal támadó férfit is egy pisztolyos polgár tette ártalmatlanná.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést