szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszautasította a túlzott erő alkalmazásának vádját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, egyúttal kijelentette, hogy kész találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az erőszakhullám csillapítása érdekében.

Netanjahu a külföldi sajtó számára tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy zajlanak nemzetközi diplomáciai erőfeszítések az erőszakhullám további elharapózásának megakadályozására, többek közt szó van egy esetleges jordániai csúcstalálkozóról Abbász elnökkel. Közölte, hogy kész részt venni egy ilyen találkozón, ha az elősegíti a helyzet normalizálását, az erőszak csökkentését.

Az izraeli miniszterelnök Abbász békepartnerként való elfogadásával kapcsolatban azt mondta, hogy Abbásznak "előbb le kell csillapítania az erőszakhullámot annak gerjesztése helyett". Az izraeli kormányfő "hazugságnak" nevezte a palesztin elnöknek azt az állítását, hogy Izrael meg akarná változtatni a státus quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, valamint hogy Izrael palesztinokat végezne ki szándékosan.

Netanjahu igazságtalannak és hamisnak nevezte a palesztinok mellett az amerikai diplomácia részéről is szóba hozott vádat, hogy az izraeli biztonsági szervek túlzott erőszakot alkalmaznak.

A status quó fenntartásának bizonyítására statisztikákat mutatott be a szent hely látogatóiról, akik az adatok alapján döntően muzulmánok, csekély mértékben keresztények és hozzájuk képest elenyésző számban zsidók.

A sajtótájékoztatón az izraeli vezetés videófelvételeket mutatott be annak igazolására, hogy Mahmúd Abbász nem az igazságot mondta előző napi tévés beszédében, amikor az általa bemutatott fényképen szereplő Ahmed Manasra nevű 13 éves palesztin fiúról arabul azt állította, hogy Izrael hidegvérrel kivégezte. Abbász ezt az állítását csütörtökön a Palesztin Hatóság által kiadott angol nyelvű szövegben módosította, már csak azt írta, hogy rálőttek a fiúra.

A bemutatott biztonsági felvételeken a fiú unokatestvérével együtt késsel a kezében látható, amint hétfőn egy járókelőt kergetnek, majd megkéselnek egy izraeli gyereket. Az izraeli közlések szerint 15 éves unokatestvérét az izraeli biztonsági erők lelőtték. Az őt ápoló kórházban készült felvételek és kórházi források tanúsága szerint a fiatalabb fiú azonban Abbász állításával szemben nem halt meg és nem is lőttek rá, őt a helyszínen elütötte egy autó, de hamarosan hazaengedik a kórházból.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetésekkel, valamint izraeliek elleni általában késeléses merényletekkel, amit egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott vélekedés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost