szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két palesztin férfi hétfőn megpróbált leszúrni egy izraeli katonát egy ciszjordániai útellenőrző pont közelében, a katonák egyiküket lelőtték, másikukat pedig elfogták.

A két merénylő az izraeli hadsereg beduin felderítő zászlóaljának katonáját próbálta megtámadni a Jordán folyó nyugati partján fekvő Dzsenín közelében, az egyik benzinkútnál létrehozott útellenőrző pont mellett. A katonák gyanúsnak találták a palesztin fiatalokat, közelebb mentek hozzájuk, mire azok kést rántottak. Az egyik merénylőre rálőttek – és később belehalt sebesüléseibe –, a másikat elfogták és kihallgatásra vitték. A katonák közül senki sem sebesült meg – közölte a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. Ennél az útkereszteződésnél három nap alatt ez már a második merényletkísérlet volt. Szombaton ugyanott egy palesztin tizenéves próbált megkéselni egy katonát, de őt is lelőtték. 

Szeptember közepén zavargások kezdődtek Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámban, amelyet többen "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetnek, október 1-je óta 68 palesztin és 11 izraeli vesztette életét.

A zavargások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot