szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Visegrádi Négyek országai, köztük Magyarország is elutasítja a holland javaslatot, ami egy szűkebbre szabott vízummentes területre zsugorítaná a jelenleg széleskörű schengeni határokat, azaz visszaállítanák a határellenőrzést az Európai Unió perifériája és a belső államok között.

A magyar, lengyel, cseh és szlovák miniszterelnökök prágai találkozóján egységesen foglaltak állást a mini-Schengen bevezetésének ötlete ellen. "Visszautasítjuk mini-Schengent és a külső határok védelmére szeretnénk fókuszálni" – írta Twitter-oldalán Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a tárgyalás után.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter szerint azért szükséges a schengeni övezet szűkítése, mert a külső országok kudarcot vallottak az EU határainak őrzésében, valamint nem kívánnak részt venni a menekültek igazságos elosztásában. A V4-ek döntése abból a szempontból is érdekes, hogy korábban Robert Fico szlovák kormányfő is javasolta Görögország kizárását a Schengen-övezetből.

Európai diplomatákra hivatkozva azt írja a Reuters, hogy a soron következő belügyminiszteri EU-csúcson felmerülhet a görögök schengeni övezetbeli tagságának részbeni felfüggesztése az egyezmény 26. cikkelye alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!