szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robbanószerrel megrakott járművel követtek el öngyilkos merényletet a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterme mellett, majd fegyveresek berontottak az épületbe és túszokat ejtettek – közölte Mohamed Huszein rendőrkapitány csütörtökön.

A Beach View Cafe and Lido Seafood nevű éttermet támadták meg, amelybe kormánytisztviselők és a fővárosi elit tagjai járnak. Először az öngyilkos merénylő nekihajtott az étterem kapujának, ezután fegyveresek tüzet nyitottak az étterem vendégeire, és feltehetően túszokat ejtettek.

A szomáliai biztonsági erők röviddel a támadás után a helyszínre érkeztek. Szemtanúk fegyverropogásról számoltak be, miután a szomáliai hatóságok ostrom alá vették az épületet.

A terrortámadást a szomáliai as-Shabaab dzsihadista szervezet vállalta. Az iszlamisták szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy elfoglalták a kávézót, és sok test fekszik a földön az épületen belül illetve kívül.

Az első támadás után fél órával egy második robbanószerkezet is működésbe lépett a tengerparton. Azt egy autóba rejtették.

Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a robbantásoknak vannak-e halottai.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az as-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét