szerző:
hvg.hu

Az amerikai előválasztás első állomásán, Iowában legalább két helyen pénzfeldobással döntöttek a demokraták elnökjelöltjéről. Az egész államban az átlaghoz képest meglehetősen szokatlan megoldásai vannak az előválasztásnak, de a pénzfeldobás még ott is rendkívüli, hát még az, hogy mindegyik esetben egy jelöltnek kedvezett a szerencse.

Az amerikai elnökválasztás demokrata párti jelöltjei közül Hillary Clinton és Bernie Sanders egyaránt győztesnek tekintheti magát, ugyanis hasonló támogatottságot élveznek a hárommilliós Iowában. Az államban nem épp a többi államban szokványos módon tárgyalják meg a pártszimpatizánsok a választókerületekben a jelölteket, egy kauszkusz elnevezésű összejöveteleket tartanak, ahol akár az egész este folyamán győzködik egymást a polgárok, hogy melyik pártpolitikust támogassák. Gyakoriak a közös vacsorák, állófogadások is a közösségi terekben ebből az alkalomból.

Idén azonban nem minden választókörzetben hoztak gond nélkül a döntést. Hillary Clinton és Bernie Sanders nagyon hasonló támogatottsággal bír a demokraták körében, érdekes módon az idősebb Sanders a fiatalok körében népszerűbb, ugyanis jóval tájékozottabb az informatika és a technikai fejlődés terén, mint Clinton, aki viszont az első női elnök szeretne lenni.

Mindkét tábor nagy számban jelent meg a jelölőgyűléseken, Nyugat-Davenportban mindkét jelölt 81-81 szavazatot szerzett, így itt pénzfeldobással döntöttek a jelöltjükről, itt Clintonnak kedvezett a szerencse – számolt be az esetről a Sky News. Polk megyében Sanders és Clinton is 61 szavazatot szerzett, itt is Clintonnal kedvezett az éremfeldobás. Clinton esetében a "fej" volt a nyerő választás a gyűléseken.

Bár sokáig Clinton látszódott győztesnek a feldolgozottság korai szakaszában, Sanders fokozatosan dolgozta le hátrányát, így végül néhány tized százalékos előnye maradt Clintonnak Sandersszel szemben, vagyis tovább élesedett a verseny a demokraták között.

A republikánusok között kisebb meglepetésre a konzervatívabb szavazótábornak tartott Iowában a texasi szenátor Ted Cruz meg tudta előzni a botrányos rasszista és nőellenes kijelentéseiről elhíresült Donald Trumpot, aki a második helyével sem volt elégedetlen, és készül a következő körre New Hampshire-ben.

Akik számára ismeretlen a választási rendszer: az előválasztás során a pártokon belüli ellenfelek mérettetik meg magukat egy hosszú kampány során minden egyes tagállamban. Az első két állomás Iowa és New Hampshire, ahol az eredményeknek jelképes szerepe van, ugyanis az a jelölt, aki mindkét államban győzni tudott az előválasztáson, végül minden alkalommal pártja elnökjelöltje lehetett, ugyanis nagyban befolyásolja a közhangulatot az eredmény.

A későbbi elnökválasztás során már az elektori rendszer dönt. A demokrata és republikánus párt között nagyjából kiegyenlített a verseny, ami az utóbbi években Ohio államban és Floridában dőlt el, ugyanis ez a két állam jellemzően ingadozóbb és sok elektort adnak. Egy-egy választókerület szavazatai alapján felhatalmazza elektorát, hogy melyik jelöltet támogassa, azonban az államok eltérő mennyiségű elektort adnak, így egy-egy állam támogatásának megszerzése kulcsfontosságú az elnökségért vívott harcban, ezeket csatatér államoknak is nevezik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Duplájára bővíti diákoknak szóló játékfüggőség elleni kampányát a Szerencsejáték Zrt., de még így sem túl acélos

Duplájára bővíti diákoknak szóló játékfüggőség elleni kampányát a Szerencsejáték Zrt., de még így sem túl acélos

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Magyarország 20. százada a Fortepan képein