szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jimmy Savile a brit kulturális televíziózás egyik leghíresebb alakja volt, azonban csak a halála után derült fény arra, hogy több mint 450 gyereket molesztált. Egy friss jelentés szerint a műsorvezetőt foglalkoztató BBC hanyagul kezelte Savile magatartását, pedig lett volna lehetőség rá, hogy fény derüljön tetteire.

A brit műsorvezető óriás hatvan éven keresztül összesen 450 gyereket zaklatott illetve erőszakolt meg, ráadásul többet 14 kórházban követte el, azonban a bűncselekményekről csak 2011-ben bekövetkezett halála után derült fény. A kórházakban Savile a nyilvánosság előtt jótékonysági munkát végzett, ezt a tevékenységét még lovaggá ütésekor is kiemelték.

Az üggyel foglalkozó bíró jelentése szerint bár nem lehet azzal gyanúsítani a BBC-t, hogy tudtak volna Savile tetteiről, de az eltelt évek során végig olyan hímsoviniszta hozzáállás volt tapasztalható a csatornánál, ami miatt nem vették komolyan Savile furcsa magatartását., illetve félrenéztek - írja Reuters. Savile azonban nem csak gyerekeket molesztált. Több alkalmazottat is inzultus ért, a nőknek többször megfogta a fenekét, de Savile környezetében dolgozók a karrierjükre gondolva nem tettek soha bejelentést, mondván ne panaszkodjon senki, mert "ő egy VIP".

A Janet Smith bíró jelentése szerint a csatornánál dolgozók féltek panaszt tenni "A Tehetségként" nevezett sztárról, ezért is maradhatott sokáig titokban a példátlan bűncselekmény. Savile áldozatainak ügyvédje szerint a csatorna évekig próbálta elmeszelni az ügyet és saját felelősségét. 117 tanú vallotta, hogy valamilyen formában látott vagy tapasztalt furcsaságokat Savile magatartásában, de ez nem volt elegendő arra, hogy kimondják a csatorna felelősségét, ugyanis senki nem tett bejelentést.

A BBC Trust elnöke, Rona Fairhead elmondása szerint sajnálattal és szégyennel fogadták a történteket, ígéretett tett a csatorna, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló esetek soha többé ne fordulhassanak elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 3. emeleti lakásban találtak marihuánaültetvényt a rendőrök az Etele úton

Egy 3. emeleti lakásban találtak marihuánaültetvényt a rendőrök az Etele úton

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó