szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Najim Laachraouiként azonosították a Zaventem repülőtér eddig ismeretlen öngyilkos merénylőjét - legalábbis eddig meg nem erősített hírek szerint. Szinte kísérteties, hogy a robbantás előtti este adták ki a belga hatóságok a fotóját, akkor még a párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítőtársaként keresték.

A rendőrség által már korábban is körözött belga Najim Laachraoui lehetett a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki az előző nap felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette a De Standaard című napilap névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

©

A hírt a Le Figaro már tényként közölte.

A belga szövetségi főügyész délután azt közölte, hogy a két repülőtéri robbantó közül az egyik Ibrahim el-Bakraoui, akinek a testvére, Khalid a városközpontban robbantotta fel magát kedden egy metróállomáson. Frédéric Van Leeuw elmondta, a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy a novemberi párizsi terrortámadások miatt is keresett Najim Laachraoui volt az, aki elmenekült a repülőtéren, azonban ezt nem erősítették meg a hatóságok.

Laachraoui volt az a személy, akit egy nappal a brüsszeli robbantások előtt kerestek a belga hatóságok mint a párizsi terrortámadásokért felelős Salah Abdeslam szökésben lévő segítőjét. Az akkori közlés szerint a férfi Szíriából visszatérőben átutazott Magyarországon is.

A belga rendőrség hétfőn közreadott egy képet a 24 éves férfiről, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd a gyanú szerint segítette a 2015. november 13-i párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Elkísérhette Salah Abdeslamot, a párizsi vérengzés múlt pénteken letartóztatott főszervezőjét Budapestre.

Ki, kicsoda?

A Le Figaro szerint a Zaventem biztonsági kamerája által rögzített, alábbi fotó harmadik szerepelője továbbra is ismeretlen. Annyit tudni, hogy a középső figura Ibrahim Bakraoui, aki testvérével, Khaliddal közösen követte el a merényleteket. Ibrahim laptopját megtalálták egy reptéri kukában, rajta a végrendeletével. Khalid a Maalbeek metróállomáson robbantotta fel magát.

©

A Magyarországon is megfordult Najimot eddig szököttként keresték a hatóságok, Anderlechtben le is tartóztattak valakit szerdán, akiről tévedésből azt hitték, ő a szökésben lévő merénylő - írta a Guardian.

Ibrahim Bakraoui volt az a terrorista, akiről Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy tavaly júniusban már elfogták Törökországban, majd kiutasították Belgiumba. Mivel a belga hatóságok nem látták bizonyítottnak, hogy terrorista kapcsolatai vannak, szabadon engedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia