szerző:
MTI/hvg.hu

Najim Laachraouiként azonosították a Zaventem repülőtér eddig ismeretlen öngyilkos merénylőjét - legalábbis eddig meg nem erősített hírek szerint. Szinte kísérteties, hogy a robbantás előtti este adták ki a belga hatóságok a fotóját, akkor még a párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítőtársaként keresték.

A rendőrség által már korábban is körözött belga Najim Laachraoui lehetett a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki az előző nap felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette a De Standaard című napilap névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

©

A hírt a Le Figaro már tényként közölte.

A belga szövetségi főügyész délután azt közölte, hogy a két repülőtéri robbantó közül az egyik Ibrahim el-Bakraoui, akinek a testvére, Khalid a városközpontban robbantotta fel magát kedden egy metróállomáson. Frédéric Van Leeuw elmondta, a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy a novemberi párizsi terrortámadások miatt is keresett Najim Laachraoui volt az, aki elmenekült a repülőtéren, azonban ezt nem erősítették meg a hatóságok.

Laachraoui volt az a személy, akit egy nappal a brüsszeli robbantások előtt kerestek a belga hatóságok mint a párizsi terrortámadásokért felelős Salah Abdeslam szökésben lévő segítőjét. Az akkori közlés szerint a férfi Szíriából visszatérőben átutazott Magyarországon is.

A belga rendőrség hétfőn közreadott egy képet a 24 éves férfiről, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd a gyanú szerint segítette a 2015. november 13-i párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Elkísérhette Salah Abdeslamot, a párizsi vérengzés múlt pénteken letartóztatott főszervezőjét Budapestre.

Ki, kicsoda?

A Le Figaro szerint a Zaventem biztonsági kamerája által rögzített, alábbi fotó harmadik szerepelője továbbra is ismeretlen. Annyit tudni, hogy a középső figura Ibrahim Bakraoui, aki testvérével, Khaliddal közösen követte el a merényleteket. Ibrahim laptopját megtalálták egy reptéri kukában, rajta a végrendeletével. Khalid a Maalbeek metróállomáson robbantotta fel magát.

©

A Magyarországon is megfordult Najimot eddig szököttként keresték a hatóságok, Anderlechtben le is tartóztattak valakit szerdán, akiről tévedésből azt hitték, ő a szökésben lévő merénylő - írta a Guardian.

Ibrahim Bakraoui volt az a terrorista, akiről Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy tavaly júniusban már elfogták Törökországban, majd kiutasították Belgiumba. Mivel a belga hatóságok nem látták bizonyítottnak, hogy terrorista kapcsolatai vannak, szabadon engedték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!