szerző:
hvg.hu

Két pokolgép robbant kedd reggel a brüsszeli Zaventem reptéren, majd egy újabb az Európai Parlament közelében található Maalbeek metróállomásnál is. A terrortámadásokban 31-en meghaltak és mintegy 270-en megsérültek. Magyar sérültjei is voltak a merényletnek, Orbán Viktor emelt a hazai terrorkészültségen. Az elkövetők öngyilkos merénylők voltak, egy testvérpár, akik az Iszlám Állammal állhattak kapcsolatban, de a társaik még szökésben vannak.

A legfontosabb események:

 • Két robbanás rázta meg kedd reggel 8 óra előtt a brüsszeli Zaventem repteret. A robbanások az indulási oldalon történtek a terminálban, az épület csúnyán megrongálódott, leszakadt egy álmennyezet és sokan megsérültek.
 • Kicsivel később az Európai Parlament közelében található Maalbeek metróállomásnál is robbantottak.
 • A belga hatóságok szerint 31-en haltak meg a terrortámadásokban, a legfrissebb hírek szerint pedig további 270 ember sérült meg. A reptéri robbantásokban 11-en, a metróban 20-an veszthették életüket.
 • A támadásnak volt két magyar áldozata is, egyikük a repülőtéren, másikuk a metróban sérült meg. Mindkettejüket meg kellett operálni, de állapotuk stabil.
 • Hivatalosan terrortámadásnak minősítették a robbantásokat, öngyilkos merénylet történt.
 • A belga hatóságok azonosítottak két robbantót: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui a nevük, egy testvérpárról van szó. Egyikük a reptéren, másikuk a metróban robbantotta fel magát.
 • A testvérpárnak volt még legalább két társa, egyikük valószínűleg meghalt, másikuk jelenleg szökésben van. A rendőrök előállítottak egy embert.
 • Kedden este a rendőrök egy házkutatás során megtalálták a terroristák rejtekhelyét, ahol rengeteg további robbanószert találtak.
 • Értesülések szerint a múlt pénteken lekapcsolt Salah Abdeslam, a tavalyi párizsi terrortámadások szervezője is részt vett a keddi merénylet megszervezésében.
 • Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte itthon a másodfokú terrorkészültséget.
 • Belgiumban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.
 • További részleteket itt olvashat az eseményekről!
1 2 3 4 5 6 7
25
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat mára lezárjuk

Holnap jelentkezünk az újabb fejleményekkel, köszönjük a figyelmet.

Obama: Legyőzzük az Iszlám Államot

A világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni küzdelemben, az Egyesült Államok pedig le tudja és le is fogja győzni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet – hangsúlyozta szerdán Barack Obama amerikai elnök argentínai látogatásán, egy nappal a brüsszeli merényletek után.

Washington továbbra is minden segítséget megad a támadások kivizsgálásához és az elkövetők bíróság elé állításához.

©

 

 

Szomorú katalógus: 40 országból jöttek a brüsszeli terror sebesültjei

31 halottja, 300 sebesültje van a brüsszeli támadásoknak, a legtöbben égési sérüléseket szenvedtek. Négy kómában lévő sérültet még nem sikerült azonosítani.

Azonosították a másik reptéri merénylőt, Magyarországon is járt

Najim Laachraouiként azonosították a Zaventem repülőtér eddig ismeretlen öngyilkos merénylőjét – legalábbis eddig meg nem erősített hírek szerint. Szinte kísérteties, hogy a robbantás előtti este adták ki a belga hatóságok a fotóját, akkor még a párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítőtársaként keresték.

©

Kerry Brüsszelbe utazik

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Belgiumba utazik, hogy belga és uniós vezetővel találkozzon – adta hírül a Reuters.

Erdogan: Az egyik brüsszeli támadó már tavaly júniusban megvolt

A brüsszeli merénylők egyikét júniusban elfogták Törökországban, onnan Belgiumba szállították – idézte az AP hírügynökség a török elnököt.

A Le Figaro azzal egészíti ki az információt, hogy Törökország kiutasította a későbbi robbantót. A belga hatóságok aztán szabadon engedték az illetőt, mert nem látták bizonyítottnak dzsihadista kapcsolatait.

Belga zászlóba öltözött a világ több jelentős épülete

Kattintás után a többi fotó is látszani fog.

©

Putyin: "Borzalmas tragikus események"

A német külügyminisztert fogadta Dmitrij Medvegyev kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. Medvegyev "az egész civilizált világ" elleni támadásnak nevezte a Brüsszeli merényleteket, amelyek rávilágítottak Európa sebezhetőségére és a nemzetközi terrorizmus elleni összefogás szükségességére.

Putyin a találkozó elejéről készült televíziós felvételen arról beszélt, hogy a megbeszélésen kénytelenek lesznek kellő figyelmet fordítani a Belgiumban történt "borzalmas tragikus eseményekre".

Az orosz elnök a tárgyalás témái között nevezte meg Moszkva és Berlin, illetve Oroszország és az EU kétoldalú viszonyát, valamint a legégetőbb világpolitikai kérdéseket. Megállapította, hogy a meglévő problémák ellenére a külügyminisztériumok vonalán "eléggé dinamikusan" folyik a munka.

©
1 2 3 4 5 6 7
25

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Itt az újabb adatszivárgási ügy: 26 millió SMS-t loptak el a hackerek

Itt az újabb adatszivárgási ügy: 26 millió SMS-t loptak el a hackerek

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében