szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai haditengerészet hétfőtől megtiltotta a Japánhoz tartozó Okinava szigetén állomásozó katonáknak az alkoholfogyasztást, miután egy részeg katona közúti balesetet okozott hétvégén.

A mindössze 1200 négyzetkilométeres japán sziget nagyjából ötödét amerikai támaszpontok borítják, ahol több mint 20 ezer katona állomásozik. A bázisok működése ellen a japánok évtizedek óta tiltakoznak a bűnözés, a környezetszennyezés és az óriási zaj miatt.

Legutóbb egy 21 éves, a Kadena támaszponton szolgáló katonát vettek őrizetbe vasárnap, miután a forgalommal szemben hajtott fel egy autópályára és nekirohant két járműnek. Az ittas sofőr nem sérült meg, a másik két autóban ülő utasok közül ketten könnyebben megsérültek. Japánban az autók az út bal oldalán közlekednek.

Az amerikai haditengerészet hétfőn kiadott parancsa értelmében a Japánban szolgáló erők hétfőtől sem a bázisokon, sem azokon kívül nem fogyaszthatnak alkoholt, és néhány kivétellel engedély nélkül el sem hagyhatják a támaszpontokat.

Matthew Carter tengernagy úgy fogalmazott: "évtizedekig szilárd volt a viszonyunk a japán néppel. Elsődleges fontosságú, hogy minden tengerész megértse, hogyan befolyásolják tetteink az amerikai-japán szövetséget".

Kisida Fumio japán külügyminiszter jelezte Caroline Kennedy amerikai nagykövetnek Tokió elégedetlenségét az ügy miatt, és arra kérte Washingtont: vezessen be olyan intézkedéseket, amelyekkel elejét vehetik az újabb incidenseknek.

Legutóbb Barack Obama amerikai elnök májusi japán látogatását árnyékolta be hasonló bűneset: egy volt amerikai tengerész áprilisban megerőszakolt és meggyilkolt egy japán nőt az egyik amerikai katonai bázison. Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta: egész Japánt megrázta az eset, és felháborodását és tiltakozását fejezte ki az amerikai elnöknél. Obama "borzasztónak" nevezte a bűncselekményt, és az ígérte: az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik Japánnal az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét