szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Washington Post internetes kiadása szerint orosz kormányzati hackerek hatoltak be a Demokrata Országos Bizottság, a Demokrata Párt vezető szervének számítógépes adatbázisába. A hírt a Demokrata Párt megerősítette.

A lap állítása szerint a hackerek oly mértékben hatoltak be a számítógépes rendszerbe, hogy még az elektronikus leveleket és chates beszélgetéseket is képesek voltak elolvasni. De "csak" azokat az adatokat, információkat lopták el, amelyeket a demokraták a várható republikánus elnökjelöltről, Donald Trumpról gyűjtöttek össze.

A lap, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja: nem a Demokrata Párt az egyetlen amerikai szervezet, amely orosz hackerek célpontja az Egyesült Államokban. Mindkét várható elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump internetes hálózatait is támadták orosz kémek, csakúgy mint például a jelöltek támogatását szervező néhány republikánus politikai akcióbizottság számítógépes rendszerét. Erre vonatkozó konkrétumokat azonban a lap nem említ.

A Demokrata Országos Bizottságától kapott információkra hivatkozva a The Washington Post arról ír, hogy az oroszok már egy éve "bent voltak" a Demokrata Párt számítógépes rendszerében, és csak a mostani hétvégén, egy számítógépes nagytakarítás alkalmával sikerült kiseprűzni őket.

A párt számítógépes szakemberei idén áprilisban figyeltek fel, hogy "valami van" a rendszerrel. Az illetékesek ugyanakkor azt mondják, hogy személyekre vonatkozó, pénzügyi, vagy a párt anyagi támogatóira vonatkozó információkhoz nem fértek hozzá, vagyis inkább hagyományos kémkedésről, mintsem számítógépes bűnözésről van szó.     

A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője azt mondta a The Washington Post megkeresésére, hogy nincs tudomása az ügyről.     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya