szerző:
MTI

A The Washington Post internetes kiadása szerint orosz kormányzati hackerek hatoltak be a Demokrata Országos Bizottság, a Demokrata Párt vezető szervének számítógépes adatbázisába. A hírt a Demokrata Párt megerősítette.

A lap állítása szerint a hackerek oly mértékben hatoltak be a számítógépes rendszerbe, hogy még az elektronikus leveleket és chates beszélgetéseket is képesek voltak elolvasni. De "csak" azokat az adatokat, információkat lopták el, amelyeket a demokraták a várható republikánus elnökjelöltről, Donald Trumpról gyűjtöttek össze.

A lap, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja: nem a Demokrata Párt az egyetlen amerikai szervezet, amely orosz hackerek célpontja az Egyesült Államokban. Mindkét várható elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump internetes hálózatait is támadták orosz kémek, csakúgy mint például a jelöltek támogatását szervező néhány republikánus politikai akcióbizottság számítógépes rendszerét. Erre vonatkozó konkrétumokat azonban a lap nem említ.

A Demokrata Országos Bizottságától kapott információkra hivatkozva a The Washington Post arról ír, hogy az oroszok már egy éve "bent voltak" a Demokrata Párt számítógépes rendszerében, és csak a mostani hétvégén, egy számítógépes nagytakarítás alkalmával sikerült kiseprűzni őket.

A párt számítógépes szakemberei idén áprilisban figyeltek fel, hogy "valami van" a rendszerrel. Az illetékesek ugyanakkor azt mondják, hogy személyekre vonatkozó, pénzügyi, vagy a párt anyagi támogatóira vonatkozó információkhoz nem fértek hozzá, vagyis inkább hagyományos kémkedésről, mintsem számítógépes bűnözésről van szó.     

A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője azt mondta a The Washington Post megkeresésére, hogy nincs tudomása az ügyről.     

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!