szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törökország azt akarja, hogy zárják be Romániában a Lumina-iskolákat, mert azokat állítólag Fethullah Gülen hitszónok körei finanszírozzák, és valójában a fiatalok iszlamizációját végzik - írja a Transindex. A török kormány szerint az Egyesült Államokban élő Gülen állhat a múlt heti sikertelen puccskísérlet mögött, ezért Törökországban most égre-földre üldözik a híveit.

Az érintett romániai iskolákat a Lumina Oktatási Intézmények név alatt működő ernyőszervezet működteti. Utóbbit 1994-ben alapították Konstancán, összesen 11 oktatási intézmény tartozik most hozzá: a Spectrum Nemzetközi Iskolák, a bukaresti Nemzetközi Számítástechnikai Líceum, a konstancai Számítástechnikai Líceum, a bukaresti Nemzetközi Iskola és az ISB Korai Fejlesztői Központ.

Az ernyőszervezethez tartozik a Lumina Egyetem is, ahol nemzetközi kapcsolatokat és európai tanulmányokat, valamint informatikai és telekommunikációs tanulmányokat lehet folytatni. 

A török hatóságok szerint az iskolák gülenista kapcsolatait bizonyítja az, hogy a Lumina három éve szervezi a Firstep nevű versenyt, amely kimondottan annak a 11 magániskolának a tanulóinak szól, amelyeket a szervezet működtet. Ez a verseny előválogatóként működik, innen juthatnak tovább a tanulók arra a nyolc nemzetközi versenyre, amelyeket gülenistának tart a török kormányzat.

Ezek a versenyek többnyire fiatal felfedezőknek, kutatóknak szólnak, és nem vallásos jellegűek. A török hatóságok szerint azonban a versenyeken valójában a fiatalok iszlamizációja folyik. 

Fethullah Gülen
©

A romániai iskolákban ötödik osztálytól kötelező a török nyelv, míg alsó tagozaton opcionális tantárgyként lehet felvenni, ezenkívül kötelező az angol nyelv mindegyik iskolában. 

A Lumina ernyőszervezet szóvivője azt mondta, hogy az intézményekben nem folyik központosított vallásos nevelés, a Lumina által működtetett iskolákban a gyerekek több felekezet hívei, a vallásórák a román tanügyminisztérium által jóváhagyott kerettanterv szerint folynak. Iulia Nueleanu kategorikusan visszautasította a török nagykövet vádjait, amelyek szerint az ernyőszervezet iskoláit gülenista csoportok finanszíroznák.

A Lumina szóvivője elmondta, hogy a romániai török nagykövet vádjai miatt válaszlépéseket kívánnak tenni, és a külügyminisztériumhoz fordulnak az ügyben - derül ki a cikkből.

A gülenisták Erdogan szabadkőműves bűnbakjai

Ted Cruz texasi szenátort az után pfujolták ki a republikánus konvenció résztvevői, miután szerdai beszédében nem biztosította támogatásáról a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot, hanem "lelkiismeretük szerinti" szavazásra buzdította a választókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik