szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2013 óta összesen 16 ezer gyerekkatonát sorozhattak be Szudánban, csak az idén eddig 650-et.

Az év eleje óta több mint 650 gyereket vettek fel soraikba különféle fegyveres csoportok Dél-Szudánban, ahol a legutóbbi erőszakos villongások egyre nagyobb veszélyeknek teszik ki az afrikai országban élő, több tízezer gyermeket - közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A világszervezet arra szólított fel, hogy szüntessék be a gyermekkatonák toborzásának illegális gyakorlatát.

Az UNICEF tavaly segítséget nyújtott Dél-Szudánnak ahhoz, hogy 1775 gyermekkatona szabadon bocsátását megszervezzék. "Attól tartunk, hogy jelenleg küszöbön áll a kiskorúak toborzásának fokozódása" - mondta dél-szudáni látogatását követően Justin Forsyth, a gyermekalap igazgatóhelyettese. 

A szegénységben élő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki Salva Kiir dél-szudáni államfő és alelnöke, Riek Machar csapatai között, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. A múlt havi jubai és a legutóbbi események fényében félő, hogy újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában.

Az ENSZ becslései szerint a konfliktus kezdetei óta 16 ezer gyereket soroztak be katonának vagy vettek fel soraikba a fegyveres csoportok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált