szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyebek mellett Szingapúrban, Malajziában és Hongkongban is újabb, zikavírus okozta megbetegedéseket jelentettek, szakértők szerint nem múlt el annak a veszélye, hogy a szúnyogok által terjesztett kór az egész világon elterjedjen.

A Világgazdasági Fórum által készített összesítés szerint Szingapúrban például már több mint száz fertőzést regisztráltak, s mivel a városállam nagyon fontos nemzetközi közlekedési csomópont, az országból könnyen tovább juthatnak a fertőzést hordozó szúnyogok. „Előbb-utóbb más térségekben is megjelenik a vírus, fel kell készülnünk arra, hogyan kezeljük a kérdést, ha a betegség a már az érintett körzeteken túl is megjelenik” – idézte a Wall Street Journal című lap a szingapúri egészségügyi minisztérium közleményét.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyébként a zikavírus már szinte mindenhol megjelent, Európában is regisztráltak néhány esetet. A legtöbb megbetegedést továbbra is az amerikai kontinensen észlelik, míg Afrikában sokkal kevesebben betegszenek meg. Az előrejelzések szerint a zika Európában a kontinens legdélebbi körzeteiben okozhat komoly gondot.

A zikavírust először az ugandai Zika-erdőben mutatták ki az 1940-es években, de a kór sokáig nem okozott komolyabb járványt. A vírus tavaly ütötte fel a fejét tömegesen Dél-Amerikában, s azóta már 69 országban észleltek zikafertőzést.  Bár a vírus okozott betegség ritkán súlyos lefolyású – a fertőzöttek ötödénél semmilyen tünet sem jelentkezik – a vírust összekapcsolják azzal, hogy a kór okozta térségekben megugrott a kisfejűséggel született gyermekek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!