szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a BBC Inside Out című oknyomozó magazinja, mi zajlik azokon a „tréningeken”, amelyek állítólag segítenek kikezelni az autizmussal élőket. A programot, amelynek elvégzése 3500 fontba kerül, egy magyar férfi vezeti.

Az úgynevezett Stabil Pont Technológiára hivatkozó, Londonban élő Kanta József azt állítja, képes kezelni az autizmust azáltal, hogy feloldja a „belső traumákat”, ehhez azonban akár hatvan találkozóra is szükség van. A műsor készítői felkértek egy fiatalembert, hogy adja ki magát enyhe autistának, majd rejtett kamerával rögzítse, mi folyik a tréningeken.

Az első alkalommal Kanta arra utasította a Jordan néven bemutatkozó fiút, hogy nézzen hosszan a szemébe. Ez sok autista számára komoly stresszel jár. Később arra kérte Jordan állítólagos nevelőapját, a műsorvezetőt, hogy mondassa fel a telefonjára a fiú anyjával azt a szöveget, hogy a nő nem szereti őt, ezt pedig többször le is játszotta a fiatal előtt.

Máskor kiabálni kezdett Jordannel, és az is látható, ahogy veréssel fenyegeti, miközben azt kérdezgeti: „Adok egy pofont… akarsz egy pofont? Vagy inkább üsselek meg ököllel? Melyiket akarod? Válassz!”

A műsor készítői Tóth Zoltánon keresztül jutottak el Kantához. Tóth azt állítja, olyan egyedülálló tréningmódszert alakított ki – ez a Stabil Pont Technológia –, amely segíthet az autistáknak. Kanta az első látogatáskor arról beszélt, hogy több brit családdal is kapcsolatban van, akik érdeklődnek a módszer iránt, a BBC hivatalos megkeresésekor azonban letagadta ezt. Azt viszont elmondta, hogy Magyarországon a tréninggel jó eredményeket értek el.

Amikor a tévések szembesítették Kantát mindazzal, amit rejtet kamerával rögzítettek, csak annyit mondott: viccelt.
A BBC később Tóthot is felkereste, magyarázatot várva a történtekre. A férfi úgy foglalta össze a technológia lényegét, hogy az „segít az autizmussal élő embereknek, hogy teljesen önállóak és normálisak legyenek”.

A riportban megszólaló szakértőket azonban elborzasztották a látottak. Arról beszéltek, hogy Kanta agresszív viselkedése nemhogy javítana, ronthat az autisták állapotán. Fiona O’Leary, az Autistic Rights Together aktivistája, aki maga is autista, azt szeretné elérni, hogy a jogalkotók lépjenek fel a Kantáékéhoz hasonló, tudományosan megalapozatlan, szabályozatlan és erőszakos „kezelési” módszerek ellen.

A műsorral kapcsolatban közleményt adott ki a Szkeptikus Társaság Egyesület, emlékeztetve: Tóth Zoltán „módszerét” korábban bemutatta az RTL Klub Fókusz Plusz című műsora is. Ebben az Index szerint Tóth arról beszél, hogy az autizmus oka az evolúció során felgyűlt traumák lenyomata a DNS-ben, a fogantatás sokkja és az anya terhesség alatt megélt félelmei.

A szkeptikusok továbbá azt állítják: Tóth Zoltán végzettsége szerint repülőgép-műszerész technikus, hivatásos bűvész és a Forever Living Products nevű, MLM-cégnél dolgozott. A férfi tulajdonosa EPorta című magazinnak is, amely alternatív gyógymódok mellett a szcientológia tanait is terjeszti. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra