szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Republikánus Párt és Donald Trump határozottan elhatárolódott a fajgyűlölő Ku Klux Klan észak-karolinai felvonulásától, amellyel Trump elnökválasztási győzelmét akarja megünnepelni a szélsőséges szervezet.

A fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölő szervezet december 3-ra hirdette meg felvonulását. Már a tény bejelentése is óriási felháborodást váltott ki republikánus és demokrata párti hívekben egyaránt.     

Az észak-karolinai republikánusok és demokraták közösen ítélték el a kezdeményezést. "Undorodunk, és a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a szélsőséges ideológiát és a hozzá kapcsolódó akciókat" – olvasható az észak-karolinai republikánusok elnökének közleményében.

Robin Hayes szerint az észak-karolinai republikánusok csatlakoznak az állam demokrata párti politikusaihoz illetve híveihez, és együttesen követelik, hogy "ezek a nem is észak-karolinai bajkeverők menjenek haza".     

Donald Trump és kampánycsapata szintén azonnal elítélte a Ku Klux Klan tervezett demonstrációját. "Mr. Trump és munkatársai változatlanul elhatárolódnak ezektől a csoportoktól és egyénektől, s a leghatározottabban elítélik gyűlöletkeltő üzeneteiket" – hangoztatta Donald Trump szóvivője, Hope Hicks.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a fajgyűlölő szervezet megpróbálta magát Trumppal és munkatársaival egy platformra helyezni. November elején például a Ku Klux Klan hivatalos lapja címoldalon biztosította támogatásáról az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumpot.

A Ku Klux Klant 1865-ben alapította a konföderáció, tehát a rabszolgatartó déli államok szövetségének néhány katonája, és az 1870-es évekre már csaknem valamennyi déli államban voltak szervezetei, csoportjai. Fehér csuklyában, égő fáklyákkal vonultak és öltek meg fekete amerikaiakat. 1871-ben törvényi úton feloszlatták ugyan a szervezetet, de 1915-ben a georgiai Atlantában újraalakult, és akkor már nem "csak" a feketéket, hanem a katolikusokat, zsidókat is célkeresztjébe vette, meghirdette a kelet-európai bevándorlók üldözését is, majd az 1960-as évek elején, a polgárjogi mozgalmak idején éledt újra. A szervezetet hivatalosan betiltották, becslések szerint nagyjából ötezer titkos tagja van.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!