szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matteo Renzi miniszterelnök és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök már leadta a voksát a vasárnapi olaszországi népszavazáson.

Hivatalos adatok szerint vasárnap délig a szavazásra jogosultak 19 százaléka járult az urnákhoz. Renzi egy toszkánai kisvárosban, a Firenzétől 14 kilométerre keletre lévő Pontassievében szavazott, ahol polgármester volt, mielőtt két és fél éve miniszterelnök lett.

Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: ha az igenek győznek, a szavazásra bocsátott alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi - korábbi bejelentése szerint - benyújtja lemondását.

Olaszországban egyetlen igen-nem dönt a jövőről

Nem véletlen, hogy az EU a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megszüntetését az amerikai elnökválasztás után jelentette be - közölte a Figyelő orosz szakértőkre hivatkozva.

A népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve, de az AP hírügynökség szerint a részvételi aránytól, valamint a nem és az igen szavazatok egymás képesti arányától függ, hogy milyen belpolitikai fejlemények következnek az országban. 

A háromszoros miniszterelnök Silvio Berlusconi Rómában szavazott. Már korábban közölte, hogy nemmel fog voksolni. Pártja, a Forza Italia zűrzavaros állapotban van. Az ellene adócsalás miatt hozott elmarasztaló ítélet miatt a 80 éves párelnök hivatalosan nem töltheti be e közhivatali tisztséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik