szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az alkotmányos reformokról, de a miniszterelnök Renziről is voksolnak ma Olaszországban.

A kétkamarás parlamenti rendszer módosításáról Olaszországban vasárnap esedékes alkotmányos népszavazás az urnákhoz járulók többsége számára véleménynyilvánítással ér fel Matteo Renzi miniszterelnökről, aki már bejelentette, hogy a referendum bukása esetén benyújtja lemondását.

A szavazásra jogosult több mint negyvenhat millió olasz reggel hét órától este tizenegy óráig adhatja le voksát. A népszavazás eredményessége nem függ a részvételi aránytól: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Renzi-kormány szorgalmazta reformokat. A szavazóknak egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A hosszú és összetett kérdés lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer átalakítását tartalmazza. 

A népszavazás az utolsó lépést képviseli a Renzi-kormány által 2014-ben elindított alkotmányos reform bevezetésében, amelyet végső olvasásban a parlament felsőháza tavaly, alsóháza pedig idén április 12-én már megszavazott. Nem kétharmados többséggel, ezért az alkotmány módosításához a referendumra is szükség van.

.

A Brexit után most az olaszok törölhetik képen Európát

Azt hitte, a Brexitről döntő népszavazás volt az év arculcsapása? A java csak most jön: a vasárnapi olaszországi népszavazás sokkal súlyosabb problémákat hozhat a felszínre, és ha minden rosszul sül el, megroppanhat az euróövezet is. Az EU ellen szavaznak? Magának a referendumnak sok köze nincsen sem az EU-hoz, sem a valutaunióhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék