szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak az emlékek ködén keresztül sejlik fel a Szovjetunió az egykori birodalom társadalmainak, ezért óriási nosztalgiahullám keletkezett a lenini-sztálini világ iránt. A valóság ellenére is.

Az 1991-ben kimúlt Szovejtunió iránt nagyobb a kereslet, mint valaha. Az eheti HVG cikke végigveszi, hogy Oroszországban és a különböző utódállamokban hol miként és miért ütötte fel a fejét a vöröszászlós nosztalgia. Putyin országában a nacionalizmus és a nemzeti mítoszteremtő igyekezet odáig fajult, hogy nemrég történelmi film készült egy olyan második világháborús katon ai alakulatról és vezetőjükről, Panfilov tábornokról, aki nem is létezett. A kultuszminiszter Vlagyimir Medinszkij pedig kijelentette, ha nem is igaz a történet, Panfilov mítosza olyan "szent legenda", amit nem szabad lerombolni.

De a Szovejtunió nem minden vonása iránt dobban meg a szíve a poszt-szovjet lakosságnak. Az internacionalizmust vagy a kommunista ideológiát nem komálják, leginkább a dicső múlt becsapós emléke, és a létbiztonság viszi a prímet. Mindezzel szöges ellentétben áll a valóság: az életszínvonal mindenhol emelkedett, olyan árukínálat van, amiről a szocialista népek sosem álmodtak. De az is igaz, a társadalmon belüli vagyoni különbségek is megnőttek.

További zaftos részletek az eheti dupla HVG-ben!

Ez az infografika azt mutatja meg, hogy hogy viszonyulnak az oroszok a Szovjetunió 1991-es széthullásához, a kétharmaduk jobban-kevésbé negatívan:

Infographic: Back In The USSR | Statista
You will find more statistics at Statista

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni