szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iraki kormányerők vasárnap hajnalban megindították az újabb támadást a Moszul nyugati felébe visszaszorított iszlamista felkelők ellen.

Az Iszlám Állam (IS) elleni indított újabb offenzívában harckocsik és repülőgépek is részt vesznek, helyszíni források szerint a robbanások keltette füst, illetve a több száz harcjármű által felvert homok teljesen elborítja a Moszul közelében lévő falvakat. Az iraki hadsereg az egyik legjelentősebb városnak számító Moszul keleti felét a múlt hónapban foglalták vissza az IS-től, s a nyugati városrészben, ahol rengeteg a szúk utca, komoly ellenállásra kell számítani.

©


Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az offenzíva miatt, a világszervezet attól tart, az újabb harcok miatt még nagyobb veszélybe kerül a Moszulban rekedt mintegy  650 ezer polgári személy.


Ha Moszulból kiverik az IS katonáit, akkor nem marad igazán nagy település az iszlamista terroristák kezén. Ennek egyik következménye az lehet, hogy az IS soraiban harcoló európaiak visszatérhetnek a kontinensre. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi