szerző:
hvg.hu

Harminc százalék előnnyel győzte le Emmanuel Macron Marine Le Pent az exit poll szerint.

Emmanuel Macron lett Franciaország új elnöke. Az Ipsos exit pollja szerint Macron a szavazatok 65,1 százalékát kapta meg, míg Marine Le Pen 34,9 százalékot szerzett. A TV5 azóta frissebb adatokat is közölt, azok szerint még ennél is nagyobb Macron előnye, 65,8-34,2 az állás egy órával azután, hogy elkezdték feldolgozni a szavazatokat.

A szavazóhelyiségek a kisebb településeken este 7 órakor zártak be, a nagyobb városokban pedig 8-ig lehetett szavazni.

A részvételi arány 74 százalék körüli, ez a francia választásoknál igencsak alacsonynak számít. Az elemzők arra már az eredmények megjelenése előtt felhívták a figyelmet: az alacsony részvétel azt mutatja, hogy egyre több francia elégedetlen nem csak azzal, ami az országukban történik, hanem azzal is, amilyen válaszokat erre a pártok kínálnak.

Macron este kilenc órakor állt ki a nyilvánosság elé. Győzelmi beszédében azt ígérte: igyekszik méltó lenni a bizalomra, amit a franciáktól kapott. Látja ő is a dühöt és a bizonytalanságot a gazdaság, a társadalom helyzete, valamint a biztonsági ügyek miatt, amit sokan éreznek - tette hozzá. Külön kitért arra is: meg kell erősíteni a köteléket Európa vezetői és az európaiak között. Eközben pedig Franciaország folytatja a harcát a terrorizmus ellen is, otthon és a nemzetközi színtéren egyaránt - ígérte.

A leendő elnök még azelőtt, hogy megtartotta volna a győzelmi beszédét, az AFP-nek nyilatkozott. Arról beszélt: Franciaország hosszú történelmében ma új oldal nyílt meg, reméli, hogy ez reménnyel és visszaszerzett önbizalommal lesz tele.

Le Pen alig tíz perccel az exit poll megjelenése után már ki is állt a nyilvánosság elé, és el is ismerte a vereségét - nem mintha nagyon lett volna más választása a felmérések után. Egyik alelnöke a TF1 televíziónak azt is elmondta: Le Pen már felhívta Macront, hogy gratulálon a győzelemhez. A vesztes jelölt rövid beszédében azzal próbált erőt mutatni, hogy a Nemzeti Front lett a legerősebb ellenzéki párt, és már arra kérte támogatóit, hogy tartsanak ki a parlamenti választásra is.

A modern kori francia történelemben most először fordult elő, hogy sem a hagyományos jobb-, sem a baloldal jelöltje nem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. A centrista, Európa-párti Macron 2014 és 2016 között a szocialisták gazdasági minisztere volt, de kilépett a kormányból és megalapította saját pártját, az En Marche-t. A Le Pen család Nemzeti Frontja pedig hiába szerzett több szavazatot, mint 15 éve, amikor még Jean-Marie Le Pen jutott a második fordulóba, továbbra is képtelen áttörni a szélsőjobbal szemben álló országos összefogást. Épp azért viszont, mert frissen alapított párt elnökjelöltje nyerte a választást, különösen nagy tétje lesz a júniusi parlamenti választásnak, ahol eldől, milyen pártokból álló képviselőkkel kell együtt dolgoznia Macronnak.

A külföldi kormányok kicsit még óvatosak voltak az első exit pollok után, a hivatalos eredményekre vártak a gratulációkkal. Az elsők között Steffen Seibert, a német kormányzati kommunikáció vezetője szólalt meg: ő Twitteren annyit írt franciául:

Emmanuel Macron győzelme az erős Európa és a francia-német barátság győzelme.

Az EU vezetői részéről Jean-Claude Juncker gratulált elsőként, ő arról beszélt: boldog, hogy a franciák az európai jövőt választották. Donald Tusk pedig azt írta: gratulál Franciaországnak, hogy a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget választották a fake news zsarnoksága helyett.

Donald Trump nem meglepő módon a Twitteren gratulált, mit írta, már nagyon várja, hogy együtt dolgozzanak Macronnal. Persze nem kellett sokat várni arra sem, hogy a kritikusok egy kicsit lejjebb görgessenek, odáig, amikor két hete Trump még arról twittelt: a franciák nem tűrik, ami az országukban történik, a terrortámadások fogják meghatározni, mi lesz a választáson.

Bárki, csak ne Le Pen

A TV5 egy közvélemény-kutatást is bemutatott: e szerint a Macronra szavazók 43 százaléka azért választotta őt, hogy ne Le Pen nyerjen. Egyharmad a megújulást várja az új elnöktől, és 16 százalék mondta azt, hogy egész egyszerűen azért választotta Macront, mert az ő programját találja a legszimpatikusabbnak. A közvélemény-kutatók abban mindvégig egyetértettek, hogy Marcon a toronymagas esélyes – pontosabban hogy bárki első számú esélyessé válik, ha Le Pennel kerül szembe a második körben. A kérdés igazán az volt, hogy egy ilyen szokatlan helyzetben, amikor mindkét jelölt a hagyományos nagy pártokon kívül érkezik, összezár-e újra az ország többsége, és a hagyományoknak megfelelően pártállástól függetlenül megakadályozzák-e, hogy a szélsőjobb nyerjen.

Két hete Macron a szavazatok 24 százalékát kapta meg, míg Le Pen 21 százalékkal jutott be a második fordulóba. A jobbközép jelölt, Francois Fillon 20, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon pedig 19,6 százalékot kapott. Az elmúlt öt évben kormányzó Szocialista Párt hatalmasat bukott, jelöltjük alig több, mint 6 százalékot szerzett.

A botrányok nem kerülték el ezt a választást sem: néhány órával a kampánycsend előtt nyilvánosságra hoztak több ezer e-mailt Macron kampánycsapatának feltört levelezéséből. Le Pen pedig amiatt magyarázkodhatna, hogy újra felbukkant a hír, Oroszország finanszírozza a kampányát.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11