szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezt állítja a párizsi lap, amely mely hosszú cikket szentel a francia szélsőjobb és az orosz elnök idilljének.

Putyin realista: Franciaországban szinte minden komoly politikai erő elkötelezett a NATO mellett, kivéve a szélsőjobbot és a szélsőbalt. Moszkvában már Le Pen papát is örömmel üdvözölte Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz szélsőjobb vezére. Ekkor született meg a jelszó: világ patriótái egyesüljetek! Marine Le Pen már egyenesen azt javasolta, hogy alakuljon olyan európai államszövetség, melynek része Oroszország is. Ezt a kontinentális szövetséget pedig egy Párizs-Berlin-Moszkva tengely vezetné. A Nemzeti Front mindig lojális volt Putyin elnökhöz, aki ezért ki is fejezte a háláját. 2014-ben, amikor az ENSZ törvénytelennek minősítette a Krím orosz megszállását, akkor Európában Marine Le Pen szinte egyedül harsogta: a Krím visszatérése Oroszországhoz vitathatatlan tény- emlékeztet a Le Monde cikkírója.


Ekkor kapta a Front National az első orosz banki kölcsönt, 2 millió euró értékben. Papíron a papa minipártja volt a kedvezményezett, de mindenki tudta, hogy a pénz Marine Le Pen pártjához kerül. A Vernonsia Holding nyújtotta ezt a kölcsönt, mely Cipruson volt bejegyezve és egykori KGB-s főnöke volt. Aztán jött egy 9 millió eurós kölcsön- ez már egyenesen Moszkvából a First Czech Russian Banktől. Marine Le Pen azzal indokolta az orosz hitelfelvételt, hogy a francia bankok bojkottálják a Nemzeti Frontot. Aztán a First-Czech Russian Bank csődbe ment. A hiteleit átpasszolta egy olyan orosz hitelbehajtó cégnek, mely azokat a helyi autósokat szekírozza, akik nem törlesztik rendesen a hitelt. Nagy valószínűséggel senki sem kéri majd vissza a 9 millió eurót.

Minthogy a First Czech Russian Bank befuccsolt, ezért a Front National kénytelen volt más szponzor után nézni. Putyin elnök nem hagyta magára Marine Le Pent: a moszkvai Strategy Bank állítólag 3 millió eurós hitelt kínált 6%-os kamatra. A Front National kincstárnoka, Wallerand de Saint Just meg is kapta pártjától a teljes felhatalmazást arra, hogy megkösse a szerződést. Mi történt ezután? Rejtély. Amikor egy internetes hírügynökség megkérdezte a kincstárnokot az orosz kölcsönről, akkor ő azt válaszolta, hogy nem lett semmi a az üzletből. Úgy látszik, a francia kapcsolat nem tesz jót az orosz bankoknak. A moszkvai pénzügyi felügyelet felfüggesztette ennek a banknak is a működését különböző szabálytalanságok miatt. A kérdés most az, hogy mielőtt a csőd szélére került, adott-e hitelt a Front Nationalnak? Ezt senki sem tudja.

 Marine Le Pen kampánya 27 millió euróba került, így nagyon kellett a pénz. Újra a papához fordultak, aki 6 millió eurót adott is, de hogyan? Minipártja hozta a pénzt, melyet minden valószínűség szerint ő is az oroszoktól kapott. De ez sem volt elég. A kincstárnok bánatában az Egyesült Arab Emirátusokban keresett támogatókat. Korábban már jártak ott, de akkor viharos veszekedések miatt szakítottak. Katar emírje ugyanis akkoriban még Nicolas Sárközyt támogatta. Akárhogy is, de összejött a pénz Marine Le Pen kampányára. A választásokat követően kivizsgálják majd, hogy honnan is kaptak pénzt a jelöltek, mert a törvény nagyon szigorúan szabályozza a támogatást.


De nem csak pénzzel lehet persze támogatni egy jelöltet: a liberális Macron kampányfőnöke sajtóértekezleten vádolta meg Moszkvát, hogy ügynökei meghekkelték Marine Le Pen fő vetélytársának kampányát. Meg is indult a vizsgálat. Az állami informatikai biztonsági hatóság Franciaországban regisztrálta azt, hogy hekkertámadás történt a liberális jelölt kampány adatainak ellopására. Azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy a hekkertámadást Moszkvából irányították volna. Mint azt a hvg.hu korábban megírta, ezt egy Tokióban működő informatikai biztonsági cég jelezte. Egyértelmű bizonyítékai neki sem voltak, de a hekker technika arra emlékeztetett, melyet az Egyesült Államokban Hillary Clinton kampányával szemben alkalmaztak. Akkor Washington hivatalosan is Moszkvát gyanúsította, de egyértelmű bizonyítékokkal ők sem szolgáltak. Hillary Clinton mostanában jelentette ki, hogy a hekkertámadások döntő szerepet játszottak választási vereségében.

Most a hekkertámadás esélyei Franciaországban csekélyebbek: a liberális Macron meggyőző fölénnyel (mintegy 60%) vezet Moszkva pártfogoltjával, Marine Le Pen asszonyal szemben. Persze Franciaország és Európa csak május 7-én este lélegezhet fel, hiszen akkor hozzák nyilvánosságra az elnökválasztás eredményeit Párizsban. Akárhogy is alakul a választás, de Putyin pénze nem veszett kárba, hiszen Marine Le Pen pártja rendkívüli mértékben megerősödött, míg a liberális jelölt, Emmanuel Macron mögött egyelőre nincs komoly szervezet. Ezért, ha ő győz, akkor az új elnöknek igen nehéz lesz megvalósítania az elképzeléseit Franciaországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marabu FékNyúz: Államgépezet

Marabu FékNyúz: Államgépezet

Révész: Mikor árulta Horn Gyula a hazát?

Révész: Mikor árulta Horn Gyula a hazát?

Kémkedésre alkalmas robotok miatt kért bocsánatot vendégeitől "a világ leghatékonyabb szállodája"

Kémkedésre alkalmas robotok miatt kért bocsánatot vendégeitől "a világ leghatékonyabb szállodája"

Egymillió fejlesztő regisztrált a Huawei új rendszerébe, a magyarokat is várják

Egymillió fejlesztő regisztrált a Huawei új rendszerébe, a magyarokat is várják

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes csatája?

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes csatája?

Rontáslevétellel csaltak ki kétmillió forintot egy férfitól

Rontáslevétellel csaltak ki kétmillió forintot egy férfitól