szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reinhold Mitterlehner az Osztrák Néppárt elnöke, valamint a tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter is.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter szerdán bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről.

Döntését azzal indokolta, hogy lehetetlen volt ugyanabban a felállásban "kormányzati munkát végezni és egyúttal ellenzékként is dolgozni", így "levonta a megfelelő konzekvenciát". A kormányfőhelyettes ezzel feltehetően a koalíción belüli ellentétekre utalt.

A Der Standard online verziója azt írja, még nem tudni, ki lesz Mitterlehner utódja. "Az elmúlt napokban nem láttam többé értelmét annak, hogy részt vegyek mindabban, ami zajlik" - fogalmazott az önvédelmet is emlegető alkancellár. Mitterlehner május 15-én, hétfőn távozik minisztériuma éléről, a pártelnöki székből pedig várhatóan a hétvégén áll fel.

Reinhold Mitterlehner volt az, aki a menekültválság tetőzése után, 2015 szeptemberében találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki maga mellé állította az osztrák politikust. Mitterlehner a találkozó után egy lapnak azt mondta, Orbán Viktornak igaza lehet, hiszen az uniónak világossá kell tennie, hogy mit is akar tőle pontosan, s Magyarország sem akar magára maradni. Az alkancellár szerint a határon felépített kerítésnek akkor van értelme, ha azt tiszteletben tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!