szerző:
hvg.hu

Azerbajdzsáni lapokban lehet arról olvasni, hogy októberben ismét Magyarországra látogat az azerbajdzsáni elnök. Ahogy Putyin, ő is Orbán Viktor állandó partnerévé vált.

Októberben fogadják Magyarországon Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnököt – közölte az azerbajdzsáni állami hírügynökség szerdán Magyarország azerbajdzsáni nagykövetére hivatkozva.

Laszlócki Imre szerdán azt mondta, Aliyev látogatását októberre tervezik. A diplomata szerint az elnöki látogatás "megerősíti majd a két ország aktívan fejlődő kapcsolatait".

Felidézte, hogy az elmúlt 25 évben több fontos látogatást tettek egymásnál a két ország vezetői. Aliyev 2014-ben járt utoljára Budapesten, azután a kétoldalú kapcsolatok "stratégiai szintre" emelkedtek. Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2016-ban járt Azerbajdzsában, amikor a felek eldöntötték, hogy ezentúl rendszeresen találkoznak.

Mivel az elnököt a protokoll szerint Áder János köztársasági elnök fogadhatja, az ő hivatalának küldtük el a látogatással kapcsolatos kérdéseinket. Válaszukban csak annyit írtak, hogy "Áder János köztársasági elnök  diplomáciai programjában nem szerepel az azeri elnök októberi fogadása".

Hogy kicsoda Aliyev?

Ilham Aliyev egy dinasztikus váltás eredményeként lett teljhatalmú elnök Azerbajdzsában: apjától, Heydar Aliyevtől örökölte meg a hatalmat 2003-ban. Azóta is rendszeresen újraválasztották – derült ki a HVG márciusi diktátormustrájából.

A harmadik mandátum 2013-as megszerzése előtt, 2009-ben népszavazást tartottak az országban, s a résztvevők 90 százaléka – legalábbis a hivatalos adatok szerint – lelkesen támogatta a mandátumkorlátozás eltörlését. Idén tavasszal pedig Aliyev feleségét, Mehriban Aliyevát tette meg az első helyettesévé: a törvények szerint ha az államfő meghal vagy tartósan képtelenné válik hivatala ellátására, már nem a miniszterelnök, hanem az első elnökhelyettes lép a helyébe. Aliyevának egyébként 2016-ban Orbán javaslatára Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta.

Első elnökhelyettes.
©

Aliyevnek nincs túl jó híre: a szervezett bűnözést és korrupciót vizsgáló, szarajevói központú újságíró-szervezet, az OCCRP 2013-ban az azeri államfőt nevezte meg az év embereként a korrupció kategóriájában. (2015-ben az Oroszországot másfél évtizede államfőként vagy miniszterelnökként irányító Vlagyimir Putyin orosz elnök végzett az első helyen, a dobogóra még Orbán Viktor, illetve Milo Gyukanovics montenegrói államfő került fel.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rádi Antónia Gazdaság

A Baku–Budapest-tengely és a kitiltási botrány

Nemcsak Aliyev azeri elnök látogatása, hanem a kitiltási botrány egyik szála is összeköti Bakut és Budapestet. Az Azerbajdzsánnak szánt magyar államkötvények körüli korrupciógyanús ügyek is felkeltették az amerikaiak figyelmét. Közben a keleti orientáció kulcsembere, Töröcskei István a pálya szélére került.

Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a Samsung összehajtható okostelefonja

Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a Samsung összehajtható okostelefonja

Két éve 540 km/h-val csapódott a Marsba egy űrszonda, most megint odaküldünk egy robotot

Két éve 540 km/h-val csapódott a Marsba egy űrszonda, most megint odaküldünk egy robotot

Fegyveres rablás a belvárosban: pénzváltót pakolhattak ki

Fegyveres rablás a belvárosban: pénzváltót pakolhattak ki

Itthon nem megy a Vidinek

Itthon nem megy a Vidinek

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó