szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendőrök vitték el izmiri otthonából a nemzetközi jogvédő szervezet török vezetőjét. Rajta kívül jónéhány ügyvéd kezén is kattant a bilincs.

A török hatóságok őrizetbe vették kedden az Amnesty International helyi vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával – közölte a nemzetközi jogvédő szervezet kedd este.

Taner Kilicet 22 másik ügyvéddel együtt vették őrizetbe az égei-tengeri partvidéken elhelyezkedő Izmir tartományban.

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára szerint "Taner Kilic hosszú és példaértékű pályafutása során pontosan azokat a szabadságjogokat védte, amelyeket a török hatóságok most lábbal akarnak tiporni".

A jogvédőt izmiri otthonában vették őrizetbe, majd elkísérték az irodájába. A hatóságok mindkét helyszínen házkutatást tartottak. Az Amnesty International szerint a rendőrségi őrizetben lévő Kilic elleni intézkedéseknek, úgy tűnik, nincs közük a jogvédő szervezetnél folytatott munkájához, illetve az intézkedés sem kifejezetten az AI ellen látszik irányulni.

Egyelőre nem világos, miért feltételezik Kilicről, hogy kapcsolatban áll az amerikai száműzetésben élő Gülen hálózatával – tették hozzá.

A hitszónok korábban tagadta, hogy bármi köze lett volna a sikertelen puccskísérlethez.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indítottak eljárást, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Euronews: A Szájer-ügy a kormánymédia működését is leleplezte

Euronews: A Szájer-ügy a kormánymédia működését is leleplezte