szerző:
MTI

A bolgár bírói szakszervezet és a civilszervezetek attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat.

Bulgária új bíróságot hoz létre magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyeinek kivizsgálására, így ez a törvényszék lesz illetékes a vesztegetéssel vádolt miniszterek, képviselők, illetve polgármesterek ellen indult eljárások lefolytatásában is - olvasható a bolgár hivatalos lapban pénteken.

A bolgár bírák szakszervezete ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország korrupciós problémájának megoldása máshol keresendő, szerintük ugyanis több nyomozóra lenne szükség az ilyen jellegű esetek kivizsgálásához és a vádemelésekhez.

A bolgár bírói érdekvédelmi szervezet és a civilszervezetek emellett attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat.

A törvényszék létrehozása a bolgár büntetőjog tervezett reformjának részét képezi. Bulgáriát a legkorruptabb államok közé sorolják Európában.

Bulgária és Románia igazságszolgáltatásának működését - különös tekintettel a nagyszámú korrupciós ügyre - Brüsszel az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében, tíz éve, a két ország EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!