szerző:
hvg.hu/MTI

Csak ne akarják megmondani, mi a jó a kárpátaljai magyaroknak - érvelt a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en ment neki keményen az ukrán kormánynak. Szijjártó csütörtökön tárgyalt ukrán kollégájával, újra bebizonyosodott, teljesen máshogy látják a törvényt. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azt mondta, a törvény nem az emberek ellen irányul, de minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is. A magyar oktatást nem akarják elvenni, nyitottak a párbeszédre.

Szijjártó azzal érvelt, a kárpátaljai magyarok véleménye szerint korábbi széles körű anyanyelvi oktatási jogaikat az új törvény csorbítja. A magyar kormány nem akar mást, mint ugyanannyi jogot, mint korábban volt - mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

Később, mikor már a közmédiának nyilatkozott, keményebb hangnemet is megengedett magának. Szijjártó úgy fogalmazott,

"az ukrán kormány ne akarja megmondani, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak."

Azzal érvelt, nem biztos, hogy minden kárpátaljai magyar Ukrajnában akar maradni, ezért elég, ha ők csak egy bizonyos szinten tanulnak meg ukránul. Szerinte durva versenyhátrányba kerülnek a magyar tanulók negyedikben, mikor magyar helyett már ukránul kell tanulniuk a szaktárgyakat. A kormány által gyakorolt nemzetközi nyomás marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!