szerző:
MTI

A légszennyezettség magas szintje miatt Újdelhiben egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az indiai orvosi kamara.

A nap folyamán a 19 milliós lakosú indiai fővárosban helyenként a PM 2,5, azaz 2,5 mikrométer vagy annál kisebb részecskék aránya a maximálisan mérhető köbméterenkénti 999 mikrogramm fölé emelkedett, vagyis az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó értékre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határérték a legfeljebb 50 mikrogramm légköbméterenként. Arvind Kumar, a főváros Gangaram nevű kórházának orvosa szerint az indiai főváros mostani légszennyezettségének mértéke olyan, mint ha valaki 50 szál cigarettát szívna el egy nap.

A szmogriadó miatt elrendelték az iskolák zárva tartását.

©

A gyermekek, idősek, terhesek, szívbetegek és légúti megbetegedésekkel küzdő embereknek a szakemberek azt javasolják, ne menjenek ki az utcákra. Az futók egészségére tekintettel várhatóan lemondják a november 19-i félmaratont a városban. Az EPCA indiai környezetvédelmi hatóság javaslatot tett az autós forgalom korlátozására a parkolási díjak drasztikus megnövelésével.

"Újdelhi gázkamrává változott" – üzente Arvind Kejrival a fővárosi közigazgatási körzet főminisztere a Twitteren. Állítása szerint a szmogért a szomszédos indiai szövetségi államok földművesei felelősek, akik elégetik a termés betakarítása után hátramaradt hulladékot.

A szmogot az Indiába látogató belga királyi pár is tapasztalhatta: a Fülöp belga királyról és feleségéről, Matilda királynéról készült felvételeken a barnás köd miatt alig lehetett kivenni az újdelhi elnöki palotát a háttérben.

A The Lancet nevű orvosi lap októberben megjelent tanulmánya szerint 2015-ben mintegy 2,5 millió ember halt meg Indiában a légszennyezés következtében. Mint a dokumentumból kiderült, ez a világon mért legmagasabb érték.

Hatalmas szmogfelhő borította be a hétvégén India egyes területei mellett Pakisztán nagy részét is. Meteorológusok szombaton arra hívták fel a figyelmet, hogy a légszennyezés alapvetően a szálló por, valamint a tarlóégetés és a gyárak működése nyomán felszabaduló füst miatt alakult ki, és legalább a hónap közepéig nem fog szétoszlani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bukta az újabb megbízást a 80 milliós autóval furikázó magyar diplomata

Bukta az újabb megbízást a 80 milliós autóval furikázó magyar diplomata

Két toportyánt lőttek Csongrád megyében

Két toportyánt lőttek Csongrád megyében

Négy centiméterrel egyenesebb lett a pisai ferde torony

Négy centiméterrel egyenesebb lett a pisai ferde torony

6 kamera, 5G: kiszivárgott, milyen lesz a Samsung Galaxy S10

6 kamera, 5G: kiszivárgott, milyen lesz a Samsung Galaxy S10

Theresa May bekeményít: Lehet, hogy "egyáltalán nem lesz Brexit"

Theresa May bekeményít: Lehet, hogy "egyáltalán nem lesz Brexit"

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás