szerző:
hvg.hu

Ausztria után Ausztráliában is ünnepel az LMBTQ-közösség, és azok, akik támogatták a melegházasságok legalizálásának ügyét.

Az ausztrál képviselőház is megszavazta csütörtökön az azonos neműek házasságkötését lehetővé tévő törvényt. A szenátus már korábban elfogadta azt. A képviselőházban taps és éneklés követte a szavazást.

Ausztráliában 1997-ig több tagállamban még törvénybe ütköző volt a homoszexualitás.

Idén ősszel aztán a lakosság többsége, 62 százaléka postai úton intézett konzultáción támogatta a melegházasságok legalizálását célzó reformot. A visszaküldött levelek aránya csaknem 80 százalékos volt. Tim Wilson konzervatív képviselő az ausztrál képviselőházban hétfőn elsők között szólalt fel a javaslat vitájában, és megkérte barátja, a hallgatóság karzatán ülő tanító, Ryan Bolger kezét. A 33 éves általános iskolai pedagógus igent mondott, amit megtapsoltak.

Az ausztrál parlament alsóháza végül elsöprő többséggel megszavazta csütörtökön az azonos neműek házasságának törvényesítését. Újraírták a házasság fogalmát, így már nem kimondottan férfi és nő, hanem két ember szövetségeként határozza meg a házasságot.

A királyi beleegyezés és más formaságok után a jogszabály egy hónapon belül törvényerőre emelkedhet. Az első ausztráliai melegházasságokat várhatóan két hónap múlva köthetik meg.

A hatályos ausztrál jogszabály lehetővé teszi, hogy az egyházak és a vallási szervezetek bojkottálják az azonos neműek egybekelését a diszkriminációt tiltó ausztrál törvények megsértése nélkül. A már bejegyzett anyakönyvvezetőknek is lehetőségük van arra, hogy megtagadják a melegházasságok törvényesítését, de a jogszabály életbelépése után regisztrálók ezt már nem tehetik majd meg felelősségre vonás nélkül.

A héten Ausztriában diszkriminatívnak minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos nemű személyek összeházasodásának tilalmát, és ezzel megnyitotta az utat azelőtt, hogy a jövőben ilyen házasságokat kössenek. Egy bécsi bíróság elutasította korábban két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak, és ügyük az alkotmánybíróságra került végül. Ügyvédjük arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról: más országok a politikai utat választották.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Élet+Stílus

Ausztriában is házasodhatnak a melegek 2019-től

Egy bécsi bíróság elutasította korábban két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak. Ügyük az alkotmánybíróságra került végül. Ügyvédjük arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról: más országok a politikai utat választották.

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm