szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai újságíró Trump belső körével készített interjúk alapján leplezi le az elnök furcsaságait, például azt, hogy mennyire nem volt fogalma, hogyan kell kormányozni, és azt is, hogy miért eszik gyorséttermekben.

Már most óriási vihart kavart az Egyesült Államokban egy napokban megjelenő könyv, amely Donald Trump elnökségének titkos részleteiről szól. A 64 éves újságíró, Michael Wolff által jegyzett Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és harag: Trump Fehér Házának belsejében) című könyv Wolff állítása szerint több mint 200 interjú alapján készült, amiket az elmúlt másfél évben készített Trumppal, illetve az elnök belső köréhez tartozó emberekkel. Wolff korábban Rupert Murdochról is írt egy hasonló leleplező könyvet, korábban pedig több díjat is nyert.

A New York Magazine több részletet is közölt a jövő héten megjelenő könyvből, amelyben több botrányos állítás is található. Bár a Fehér Ház szóvivője már most bulvárfikciónak minősítette a benne foglaltakat, összességében egy minden tapasztalat és koncepció nélküli elnöki politika körvonalazódik benne, valamint érdekes részleteket tartalmaz Trump személyiségével kapcsolatban is:

 • Az máris botrányt kavart, hogy a könyvben Steve Bannon, Trump egykori tanácsadója azt állította, Trump fia, Donald Trump Jr hazaárulást követett el, amikor találkozott az oroszokkal a Trump Towerben 2016 nyarán, miután az oroszok Hillary Clintonra terhelő információkat kínáltak fel nekik. Trump ezt annyival kommentálta, hogy Bannon eszét vesztette, amikor tavaly nyáron elbocsátották.
 • A könyv szerint Michael Flynnt, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadóját figyelmeztették, hogy gond lehet abból, hogy találkozott az oroszokkal, mire Flynn azt válaszolta, hogy ez csak akkor jelenthet problémát, ha nyernek.
 • A könyv szerint Trump teljesen megzavarodott, amikor kiderült, hogy megnyerik az elnökválasztást, mert nem is gondolt arra, hogy nyerni akarna. A beszámoló szerint Trump először úgy nézett ki, mint aki szellemet látott, felesége, Melania Trump pedig zokogni kezdett. A későbbi elnök ezután elszörnyedt, majd csak ezután kezdte elhinni, hogy igenis megérdemelte a győzelmet, és tényleg képes lesz elnökölni.
 • Wolff azt írja, a beiktatásakor Trump ki volt akadva, dühös volt, hogy a legnevesebb sztárok nem vállalták a fellépést az ünnepségen, ráadásul tényleg veszekedett a feleségével, aki a határán volt annak, hogy elsírja magát. Melania Trump hivatala ezt egyébként tagadta, kiadtak egy közleményt, miszerint Melania igenis támogatta és ösztönözte Trumpot az elnökjelöltségre és nagyon is örült, amikor ő lett az elnök.
 • Trump többször megpróbálta elcsábítani barátai feleségét. A könyv szerint az elnök egy barátja feleségét például arról akarta meggyőzni, hogy a férje nem az, akinek gondolja, ezért meginvitálta a férjet az irodájába, ahol kellemetlen, indiszkrét kérdéseket tett fel neki, amiket a feleséggel titokban lehallgattatott.
 • Trump nem szereti a Fehér Házat, és félelmetesnek találja. Az egyik részlet szerint az elnök, miután beköltözött, plusz két televíziót rendelt a hálószobájába a már meglévő mellé, és egy zárat is felszereltetett az ajtóra, ami miatt a titkosszolgálattal is összetűzésbe került, ők ugyanis a védelme miatt nem értettek egyet a zár felszerelésével. A Trump-házaspár egyébként Kennedyék óta az első, amely külön hálószobákban alszik.
 • Trump lánya, Ivanka elnök szeretne lenni. Ivanka és férje, Jared Kushner amúgy is tanácsadóként működnek az elnök mellett, Wolff szerint pedig egymás között megállapodtak arról, hogy a jövőben ha lehetőség adódik, Ivanka indul majd az elnökválasztáson, és Hillary Clinton helyett ő szeretne lenni az Egyesült Államok első női elnöke.
 • Ivanka egyébként többször is gúnyolódott apja frizuráján, hogy hogyan fésüli át a haját, illetve hogy hogyan lett a jellegzetes hajszíne: állítása szerint apja türelmetlensége miatt lett narancssárga a haja, mert nem hagyták rajta elég ideig a hajfestéket.
 • Trump csapatának még hat héttel a beiktatása után sem volt fogalma arról, hogy mit akarnak csinálni. A könyv szerint a Fehér Ház személyzetének egyik vezetője megkérdezte Jared Kushnert, hogy mi az a három dolog, amire az elnök koncentrálni szeretne, de Kushner csak annyit tudott válaszolni, hogy igen, erről tényleg beszélniük kellene.
 • Trump csodálja Rupert Murdoch médiamágnást, akiről egy partin még elnökjelöltként azt mondta, ő az egyike az utolsó nagy embereknek. A csodálat azonban nem kölcsönös, Murdoch ugyanis egyszer kiosztotta Trumpot, mondván a Szilícium-völgyben nincs szükség a segítségére, egy másik alkalommal pedig miután Trump bevándorlással kapcsolatos nézeteiről beszéltek, Murdoch azzal kommentálta a beszélgetést, hogy "milyen kib***ott idióta!"
 • Trump azért eszik a McDonald'sból, mert attól fél, hogy amúgy megmérgezik, a gyorsétteremben pedig nem tudják, hogy neki készül az étel. A könyv szerint Trump betegesen fél a mérgezéstől, ezért a Fehér Ház személyzetének sem engedi meg, hogy hozzáérjenek a dolgaihoz, különösen a fogkeféjéhez nem, de még a földre dobott ruháit sem vehetik fel onnan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól