szerző:
hvg.hu

Nem túl hízelgő képet fest Orbán Viktorról és kormányáról szombati cikkében a The New York Times. A lap hosszasan elemzi, hogyan indult el Magyarország a 2010-es választások, vagyis a Fidesz újbóli kormányra lépése óta az autokrácia irányába, illetve hogyan vált mostanra Orbán Viktor az Európai Unió legnagyobb politikai kihívásává.

Orbán Viktor a puha autokrácia egyik furcsa változatává formálta át Magyarországot úgy, hogy kombinálta mindezt a „csókosok” kapitalizmusával, szélsőjobbos retorikával és egypárti politikai kultúrával. Eközben Magyarország uniós tag maradt ráadásul, és dollármilliárdoknak megfelelő összegű támogatást kap az EU-tól – írja a The New York Times Europe rovata.

Ahogy Orbán hívja, illiberális demokráciát csinált az országból azóta, hogy jobboldali pártjával 2010-ben elsöprő erejű győzelmet arattak az országgyűlési választásokon és szereztek elsöprő erejű hatalmat – utaltak a megszerzett kétharmados parlamenti többségre. A kérdés csak az volt, mire használják mindezt. Sokan óvatosságra intettek már a voksolás után is, amikor az új kormány új alkotmányt szavaztatott meg a parlamentben – emlékeztetnek az írásban.

Most, 2018-ban Orbán Viktor közvetlenül szembemegy az Európai Unió régóta erős pozícióban lévő tagállamaival, és azt jósolja, hogy az idei a nagy csata éve lesz. Eközben Magyarországon törvényt hoznak a menekülteket segítő civil szervezetek ellen, de az áprilisi újraválasztása miatt nem kell aggódnia, mivel a választási rendszert már a saját érdekeik szerint átalakították.

A lap megállapítja, hogy Orbán Viktor most valószínűleg az EU legnagyobb kihívása. A lengyel Jog és Igazságosság párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski 2016-ben azt mondta, hogy Orbán megmutatta, nincs lehetetlen Európában. Megmutatta például azt, hogyan lehet Putyin orosz elnöknek udvarolni, vagy Erdogan török elnököt dicsérni. De Donald Trumpnak is elsők között csapta a szelet, még akkor, amikor csak elnökjelölt volt az Egyesült Államokban.

A cikkben megemlítik, hogy Orbánék megpróbálták bezáratni a Közép-európai Egyetemet (CEU), de arról is részletesen írnak, hogyan jelent meg érezhetően a kormányzati befolyás az igazságszolgáltatásban. Tiborcz István Elios-ügyét és Mészáros Lőrinc szárnyalását sem hagyták ki a Magyarországról szóló kép árnyalásából.

A magyar miniszterelnök népszerűsége egy bizonyos körben továbbra is tagadhatatlanul töretlen Magyarországon, a biztos pártválasztók körében 50 százalék körüli a Fidesz támogatottsága a friss kutatások szerint. A kormánypártnak egy gyenge és megosztott ellenzéke van, és Orbánék malmára hajtja immár a vizet a média jelentős része is.

Orbán Viktor újabban szereti magát védelmezőként feltüntetni olyan modern ellenségképekkel szemben, mint Soros György, egyes uniós bürokraták vagy éppen az ország felé tartó migránsok – írja a lap.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Igazi különlegességet találtak véletlenül Izraelben: 1500 éves ez a 4x4 méteres prés

Igazi különlegességet találtak véletlenül Izraelben: 1500 éves ez a 4x4 méteres prés

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

"Mit szólna egy édes hármashoz?" - egy amerikai milliárdost is zaklatással vádolnak

"Mit szólna egy édes hármashoz?" - egy amerikai milliárdost is zaklatással vádolnak

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Dupla baleset a Hungária körúton

Dupla baleset a Hungária körúton