szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy haldokló nő és partnere volt az, aki megköthette Ausztrália történelmének első melegházasságát.

Az ausztrál parlament tavaly decemberben szavazta meg az azonos neműek házasságát lehetővé tévő törvényt, s Jo Grant és Jill Kindt felmentést kapott a kötelező várakozási idő alól. Ennek magyarázata az volt, hogy Jo Grant daganatos betegségben szenvedett, s az orvosok szerint már csak hetei voltak hátra. „48 napig voltunk hivatalosan házasok, jó időszak volt” – mondta Jill Kindt, aki nyolc évet élt együtt partnerével. Jo Grant január 30-án halt meg.

A házasságról szerdán számolt be Yvette D’Ath, Queensland szövetségi állam főügyésze. „Megtiszteltetésnek veszem, hogy beszámolhatok arról, hogy az azonos neműek közötti első házasságot december 15-én Queenslandben kötötték meg” – mondta.

Ausztráliában tavaly novemberben tartottak nem kötelező érvényű, postai népszavazást az azonos neműek házasságának az engedélyezéséről. A résztvevők 61,6 százaléka voksolt igennel, a nyolc hétig tartó szavazásban a választójoggal rendelkezők négyötöde vett részt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!