szerző:
hvg.hu

Nagy-Britannia 23 orosz diplomatát utasított ki azért, mert London szerint Moszkva áll a Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök elleni merénylet mögött. 1971-ben 105 szovjet diplomatát raktak ki a szigetországból, mert Moszkva szabotázsakciókat tervezett. Akkor egy részegen autót vezető KGB-ügynök buktatta le társait.

Egy nap alatt lefejezte London a Nagy-Britanniában tevékenykedő szovjet ügynökhálózatot: 1971. szeptember 25-én a külügyminisztérium bejelentette, kilencven szovjet diplomatának kell hazamennie, 15, külföldön tartózkodó diplomata pedig nem térhet vissza állomáshelyére. A diplomaták mellett megtizedelték a Londonban működő szovjet állami vállalatoknál dolgozó – s valószínűleg részben kémkedésből élő – állományt is, az Intourist, az Aeroflot, és több más cég alkalmazottainak egy részét is hazazavarták.  A válság olyan súlyos volt, hogy a vita miatt lelassult az európai enyhülési folyamat is.

A példátlan, és az 550 fős diplomácia állomány ötödét érintő döntésre az után szánta el magát London, hogy kiderült: a szovjet titkosszolgálat a kémkedés mellett különféle szabotázsakciókat kívánt végrehajtani az országban. Az egyik állítólagos terv az volt, hogy mérges gázt juttatnak be a londoni metró belváros alatt futó alagútjaiba.

A brit hatóságok – akik már korábban is furcsállották, hogy évről évre nő a szovjet diplomaták száma, és már többen dolgoznak Londonban, mint bármelyik nyugati városban – azt követően léptek, hogy egy részeg vezetésen kapott KGB-őrnagy – aki éppen a szovjet kereskedelmi képviseleten dolgozott – a büntetlenségért és a brit állampolgárságért cserébe leleplezte a szovjet terveket. Az áruló Oleg Ljalin volt, aki végül más néven egészen 1995-ig élt egy békés észak-angliai városban. Pluszként a britek azt is megengedték neki, hogy feleségül vegye az ugyancsak brit állampolgárságot kapott titkárnőjét, Irina Tyepljakovát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!