szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bíróság elé állt szerdán a Kim Wall svéd újságírónő brutális meggyilkolásával és feldarabolásával vádolt dán feltaláló, Peter Madsen. Hajmeresztő dolgokat mondott.

„Egy kis kalandra indultam a Nautilusszal. Holdfényben hajózom, nem merülök. Puszik és ölelések a cicáknak” – ezt az SMS-t küldte Peter Madsen a feleségének nagyjából húsz perccel azután, hogy feldarabolta Kim Wall holttestét saját építésű tengeralattjárójának mosdójában. Amikor a vezető ügyész, Jakob Buch-Jepsen megkérdezte a férfit, hogyan volt képes egy ilyen tett után ezt írni a nejének, Robin Herr, a tárgyalást a Twitteren élőben közvetítő újságíró szerint azt mondta: először arra gondolt, hogy öngyilkos lesz. De aztán az jutott eszébe, hogy hiányoznának neki a macskái.

Madsent tavaly augusztus 11-én vették őrizetbe gyilkosság gyanújával, miután kimenekítették a tengeralattjáróról. Addigra már napok óta keresték Kim Wallt, aki korábban azért szállt vízre vele, hogy riportot készítsen róla és a 2008-ban közösségi finanszírozásból elkészült járműről. Elfogásakor a feltaláló azt állította, hogy a 30 éves nőt partra tette Koppenhágában, azóta nem látta.

Később aztán megváltoztatta a vallomását, és arról beszélt, hogy a fedélzeten tragikus baleset történt, amelyben az újságíró életét vesztette, ő pedig a „tengerbe temette” a holttestet. A Wall haláláról szóló történetét többször megváltoztatta, ahogy egyre újabb bizonyítékok kerültek elő az ügyben.

Kim Wall a meggyilkolt újságíró
©

Az ügyészség végül előre megfontolt gyilkossággal vádolta meg. A hatóságok azt feltételezik, hogy megkínozta és perverz szexuális fantáziáit élte ki a nővel – hússzor szúrta meg egy kihegyezett csavarhúzóval a nemi szerve környékén –, megölte, majd feldarabolta, testrészeit a tengerbe szórta. Azután pedig szándékosan elsüllyesztette a tengeralattjárót, hogy a balesetről szóló alibijét erősítse.

Madsen a feldarabolást elismerte, az emberölést azonban továbbra is tagadja. A szerdai tárgyalási napon azt állította, hogy a nő halála után „pszichés sokkot” kapott, és úgy döntött, „megmenti a nő családját” azzal, hogy megszabadul a holttesttől. Arról, mivel borzalmas tapasztalat volt számára, nem akart beszélni, milyen volt feldarabolni a testet. Ám amikor az ügyész mégis arra kérte, tegye meg, úgy fogalmazott, „őrült helyzet volt”, főleg az, amikor a nő lábát a vécécsészébe kellett beletuszkolnia, hogy stabilan álljon, és le tudja fűrészelni a fejét. Olyan munka volt – magyarázta – amelyik a Hetedik című filmet idézte fel benne.

A rendőrség korábban átvizsgálta Madsen laptopját, amelyen darabolós horrorfilmeket, lefejezős videókat és hasonló témájú fotókat talált, és az is kiderült, hogy a férfi az interneten is rákeresett arra, hogyan kell intézni az ilyesmit, mielőtt maga is nekifogott volna. Amikor arról kérdezték, lehet-e összefüggés e tény és Wall halála között, úgy válaszolt, „véletlen egybeesésről van szó”.

A tárgyaláson tanúskodott Emma Sullivan, aki a Sky News számára készített dokumentumfilmet Madsenről, és nem sokkal Wall halála előtt meg is interjúvolta. Neki azt mondta a férfi, aggasztja, hogy esetleg pszichopata lehet. Emellett nyíltan szexuális megjegyzéseket is tett a beszélgetés során, azt mondta például az újságírónőnek, „ki kellene próbálnia, milyen egy tengeralattjárón szexelni, fantasztikus”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek