szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pártvezetők legutóbbi találkozója után úgy tűnt, jön ismét a nagykoalíció, de a helyzet elég gyorsan megváltozott. Sok múlik a vasárnapi SPD-kongresszuson.

A múlt hét csütörtök reggeltől péntek délelőttig, 25 órán át tárgyaltak egymással a német uniópártok (CDU–CSU) és a szociáldemokraták (SPD) vezetői arról, nekifutnak-e a részletes koalíciós szerződés kidolgozásának, a kormányalakításnak. Az átvirrasztott éjszaka minden külső jegyét hordozó pártelnökök, Angela Merkel (CDU), Martin Schulz (SPD) és Horst Seehofer (CSU) közös sajtótájékoztatóján bejelentett „igen” általános megkönnyebbülést váltott ki a politikai élet megfigyelőiben, végre belátható közelségben látván a kormányalakítást. Ám 24 óra sem telt bele, s újra bizonytalanná vált a helyzet, miután kiderültek a többek között a menekültek számát évente 180 és 220 ezer közé szorító, a minimális nyugdíjat rögzítő és az EU reformját támogató megállapodás részletei.

Az SPD-nek a tárgyalásokon részt nem vevő politikusai úgy látták ugyanis, hogy az európai együttműködés ígéretén kívül édeskevés került be a megállapodásba a szocdemek eredeti követelései közül. Az igazságtalannak tartott, mert a magánpácienseket az állami rendszerben biztosítottakkal szemben előnyben részesítő kettős egészségbiztosítás átalakítása és egységessé tétele helyett csupán egyetlen apró kozmetikai módosítás lesz, miszerint a járulékot a munkavállalók és a munkáltatók ismét fele-fele arányban viselik majd. A kiugróan magas jövedelmek megadóztatása helyett mindössze aprócska morzsa az alacsony jövedelműeket is terhelő, s az újraegyesítés után mindenkire kivetett szolidaritási járulék némi csökkentése. De nem sikerült eltörölni a föderális rendszer egyik, ma már túlhaladottnak tűnő előírását sem, amely megtiltja a szövetségi kormány beavatkozását a tartományi oktatásba, így adott esetben például iskolák építésével a beruházásokat is.

Vagyis úgy tűnik, a Merkel vezette uniópártok érdekérvényesítő képessége meghaladta Schulz és a szocdemek tehetségét. Így aztán egy nappal a megállapodás után az SPD Szász-Anhalt tartományi szervezetének kongresszusa elutasította az egyezséget. Ennek önmagában még nem lenne jelentősége, ha ez a helyi összejövetel nem a jövő vasárnapra összehívott országos SPD-kongresszus egyik előjátéka lett volna. Ahol arról szavaznak majd, megkezdheti-e a pártvezetés a koalíciós szerződés részleteinek megtárgyalását, kidolgozását az uniópártokkal.

Még módosítani kell a múlt pénteki megállapodáson – vetették föl többen is az SPD második vonalából, ami gyorsan eloszlatta az egyezség okozta örömet. Ám az utólagos kozmetikázás elég furcsa igényénél is jobban mérgezte a légkört a leendő koalíciós partnerek között a bajor CSU frakcióvezetőjének erre adott arrogáns válasza. Alexander Dobrint ugyanis arra szólította föl Schulzot, hogy vessen véget pártjában a „törpék lázadásának”. Akik ezek után nyilván még megkeseredettebb ellenségei lesznek a koalíciós szerződésnek. A folytatás első része vasárnap, az SPD-kongresszuson dől el. A második – még ha a kongresszus zöld utat ad is – azon a pártszavazáson, amelyiken várhatóan február vége felé az összes SPD-tagot megkérdezik majd, összeálljanak-e immár harmadszor a konzervatívokkal. Az eddigi két közös kormányzati ciklus azzal járt, hogy az SPD választásról választásra egyre rosszabb eredményt ért el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ibrahimovic bődületes gólja lett az év találata Amerikában – videó

Ibrahimovic bődületes gólja lett az év találata Amerikában – videó

Csendes őszi idő vár ma

Csendes őszi idő vár ma

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója

Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében

Az idén nem lesz Szolidaritás Éjszakája Szegeden, inkább kirándulni viszik a hajléktalanokat

Az idén nem lesz Szolidaritás Éjszakája Szegeden, inkább kirándulni viszik a hajléktalanokat