szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Visszaállnak Irán ellen a korábbi amerikai szankciók is.

"Ezennel bejelentem, hogy az Egyesült  Államok ki fog vonulni az iráni atommegállapodásból"

- közölte kedd este Donald Trump amerikai elnök. Izrael üdvözölte, Franciaország pedig sajnálatosnak nevezte a döntést.

“Szörnyű egyoldalú megállapodás, amely a helyett, hogy megakadályozná az iráni atomfegyver kifejlesztését, inkább segíti a teheráni rezsimet” - magyarázta döntését az amerikai elnök. Szerinte egyértelmű, hogy ezzel a romlott struktúrájú jelenlegi megállapodással nem lehet megakadályozni, hogy Irán megteremtse atom arzenálját. “A megállapodás alapjában hibás, tökéletesen tudjuk, mi történik, ha nem teszünk semmit” - magyarázta.

Trump szerint az Obama-adminisztráció idején, 2015-ben megkötött megállapodás központi feltételezése az volt, hogy Irán békés atomprogramot akar.

 “Erről is kiderült, hogy hatalmas hazugság”

- mondta Trump arra utalva, hogy a múlt héten Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, több tízezer dokumentum bizonyítja, hogy Teherán az alku megkötése ellenére is folytatta fegyverfejlesztései programját.

Trump ugyancsak felhozta érvként, hogy Irán az utóbbi években is folytatta az USA elleni támadásokat, és tovább növelése befolyását a közel-keleti térségben.

Az amerikai elnök a beszéd után aláírta azt a memorandumot, amely a korábbi Irán elleni büntető intézkedések visszaállításáról rendelkezik. 

Nem sokkal a beszéd elhangzása után Netanjahu közölte, Izrael nagyra értékeli az USA álláspontját.

Emmanuel Macron francia államfő szerint sajnálatos, hogy az USA kilép a szerződésből, amelynek értelmében az Irán elleni szankciók felfüggesztéséért cserébe Teherán lemond atomprogramjáról, ám szerinte ezzel nincs minden veszve. Dolgozni fogunk azon, hog egy bővebb megállapodás váltsa fel a mostanit - mondta a politikus, aki egyben Nagy-Britannia és Németország nevében is sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés miatt.

Irán harcosan reagált, Teherán közölte, a gazdaság képes túlélni az újabb szankciókat, a hadsereg pedig nem fél egy esetleges amerikai támadástól.

Az állami televízióban közvetített beszédében Haszan Róháni iráni elnök egyúttal bejelentette, hogy az iráni atomprogramról kötött szerződésből történő amerikai kilépés ellenére Irán egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz és kész folytatni a munkát a többhatalmi szerződést aláíró többi országgal. Ugyanakkor újrakezdhetik az urándúsítást - mondta -, amelyet a 2015-ben aláírt megállapodás értelmében korlátoztak. Hozzáfűzte azonban, várnak néhány hetet az erről szóló döntéssel. Ez idő alatt tárgyalni akarnak az egyezmény többi részesével. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Már Trump hivatalos bejelentése előtt tudni lehet, hogy vége az iráni atomalkunak

Donald Trump amerikai elnök közölte Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem hosszabbítja meg azt az Irán és a nyugati államok közötti alkut, amely értelmében a szankciók felfüggesztéséért cserébe Irán felhagy atomprogramjával. Ez egyben azt is jelenti, hogy az USA részben vagy egészben visszaállítja a perzsa állam elleni szankciókat. A két politikus keddi telefonbeszélgetéséről a The New York Times számolt be, a hivatalos amerikai bejelentés magyar idő szerint este nyolc óra után várható.