Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három dél-amerikai ország, Guatemala, Honduras és Paraguay is úgy döntött már, hogy átviszi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, s arra számítunk, hogy Európában is beindul ez a folyamat: arról beszélnek, hogy hamarosan Csehország, s talán Lengyelország is követi majd az USA példáját – mondta a hvg.hu-nak Arye Mekel, a Begin-Szadat Stratégiai Tanulmányok Központ nevű intézet vezető kutatója. Izrael egykori helyettes ENSZ-nagykövete szerint a hétfőn kitört palesztin-izraeli összetűzések hevessége napokon belül alábbhagy.

hvg.hu: Megosztja a világot az, hogy az Egyesült Államok átvitte nagykövetségét Jeruzsálemből, s elismerte a várost Izrael fővárosaként. Az EU – néhány tagországot, például Magyarországot leszámítva – hibának tartja a döntést, míg az USA szerint a döntés a realitások elismerése, és nem akadályozza a béke megteremtését.

Arye Mekel: Nagyon fontos és történelmi döntést hozott az USA, számunkra az utóbbi hetven évben is Jeruzsálem volt Izrael fővárosa, még akkor is, ha ezt a világ országai nem ismerték el. Hatalmas jelentősége van annak, hogy most a világ legerősebb országa döntött nagykövetsége áttelepítéséről, s ezzel a fővárosi státusz elismeréséről. Más országok is rátérnek erre az útra, Honduras, Guatemala és Paraguay is átviszi nagykövetségét Jeruzsálembe, s azt is hallani, hogy Csehország és talán Lengyelország is így dönt majd. A Jeruzsálem fővárosként való elismeréséről döntő Trumpot egyébként nem csak az Amerikában élő zsidók támogatták, hanem az Izraelt szövetségesnek tekintő evangéliumi keresztények is, akik a választáson hatalmas arányban voksoltak Trumpra. Ez pedig mintegy negyvenmillió választót jelent.

Arye Mekel
©

hvg.hu: A követség átköltöztetése miatt viszont évek óta nem látott hevességgel újultak ki a palesztin-izraeli összetűzések. Mekkora az eszkaláció veszélye?

A. M.: Jeruzsálemben és Csiszjordániában gyakorlatilag teljes a nyugalom, semmivel sem nagyobb a feszültség, mint néhány nappal korábban. Gázában egészen más a helyzet, ott elsősorban nem a nagykövetségről hozott döntés miatt törtek ki zavargások, hanem azért, mert most van Izrael állam létrehozásának a hetvenedik évfordulója, s ezt a palesztinok a tragédia napjaként tartják számon. Gázában az Izraelt el nem ismerő Hamász van hatalmon, s a szervezet tagjai mindent elkövetnek, hogy felfordulást okozhassanak.

Palesztin tüntetők izraeli katonák által megsebesített társukat viszik a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, Gáza városától keletre 2018. május 14-én
©

hvg.hu: De mennyivel súlyosabb a helyzet most, mint korábban, meddig tarthatnak az összecsapások?

A. M.: Szerintem néhány napon belül alábbhagy az összetűzések hevessége, részben azért, mert a Hamász tudja, nagyon nagy árat fizet a rendbontásért. Azért sem fog sokáig tartani a válság, mert a Hamász nehéz helyzetben van. A térségben élő mintegy kétmillió ember súlyos nehézségek közepette él, mert a Hamász a beérkező pénzek nagyobbik részét fegyverekre költi. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy Izrael nem engedi be dolgozni Gázából a palesztinokat, mert ha ezer ember közül csak egy terrorista lenne, már az is tragikus következménnyel járna. És Egyiptom is lezárja – ugyancsak biztonsági megfontolásokból – a gázai határt így oda sem mehetnek dolgozni a gázai palesztinok. A Hamász ugyanis együttműködik az Egyiptom által veszélyforrásként számon tartott Muszlim Testvériséggel. Az előfordulhat, hogy az áldozatok miatt most néhányan szimpatizálni fognak a Hamásszal, de az ENSZ Biztonsági Tanácsán nem fognak tudni áterőltetni Izraelt elítélő határozatot, mert az USA előterjesztéseket meg fogja vétózni.

A jeruzsálemi amerikai követség megnyitása nyomán kiújult konfliktus további fejleményeiről itt olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A világ aggódik a gázai események miatt, s nem örül a követségáthelyezésnek

Izraelt és az USA-t leszámítva nem sokan örülnek annak, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése alapján Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezték át az Egyesült Államok nagykövetségét. A költöztetés napján kitört erőszakban már több mint félszázan haltak meg, s a nyugati hatalmak Izraeltől és a palesztinoktól is önmérsékletet kérnek.

hvg.hu Világ

Megnyílt a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, Gáza határán vérfürdő volt

Történelmi eseménynek nevezték az izraeli és amerikai politikusok azt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át az USA nagykövetségét, és ezzel Washington elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. A Donald Trump elnök által elrendelt jeruzsálemi nyitás napján a Gáza-övezet és Izrael határán kitört zavargásokban több mint ötven palesztin halt meg. Magyarország – az EU-tagállamok többségével ellentétben – támogatja a költöztetést. Az al-Káida terrorszervezet szent háborút hirdetett az USA ellen.

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit