szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Történelmi eseménynek nevezték az izraeli és amerikai politikusok azt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át az USA nagykövetségét, és ezzel Washington elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. A Donald Trump elnök által elrendelt jeruzsálemi nyitás napján a Gáza-övezet és Izrael határán kitört zavargásokban több mint ötven palesztin halt meg. Magyarország – az EU-tagállamok többségével ellentétben – támogatja a költöztetést. Az al-Káida terrorszervezet szent háborút hirdetett az USA ellen.

Az Izrael és a Gázai-övezet határán dúló véres összecsapások ellenére sem halasztották el az Izrael megalakulásának hetvenedik évfordulójára időzített követségnyitást, az ünnepségen jelen volt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, valamint Ivanka Trump, Donald Trump lánya és Jared Kushner, Ivanka Trump férje.

A költöztetést elhatározó Donald Trump videoüzenetében azt hangsúlyozta, hogy az USA elsőként ismerte el hetven évvel ezelőtt Izrael önállóságát, s most elismeri a zsidó állam azon jogát, hogy eldöntse, mi legyen a fővárosa. Jeruzsálemben van az izraeli kormány, a parlament, a miniszterelnök és a legfelső bíróság székhelye. Természetesen az elnöki tweet sem maradhatott el:

Kushner – Trump tanácsadója – beszédében hangsúlyozta, míg több elnök folyamatosan meghátráltak a követség költöztetése elől, Trump betartja választási ígéretét.  „Izrael az egyetlen állam a Közel-Keleten, ahol a zsidók, muszlimok és keresztények szabadon gyakorolhatják vallásukat” – hangsúlyozta Kushner, majd hozzátette: bízik abban, hogy hosszabb távon megvalósítható a zsidók és palesztinok közötti béke.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének új épületét jelző tábla Jeruzsálem zsidók lakta városrészében 2018. május 14-én
©

Néhány órával a hivatalos megnyitó előtt véres összecsapások törtek ki Izrael és a Gázai-övezet határán. Beszámolók szerint már több mint ötven palesztint lőttek agyon az izraeli rendfenntartók, és 2400 körül van a sebesültek száma. Az áldozatok között gyermekek is vannak, s a zavargások helyszínén sűrű sötét füst kavarog. Az összetűzést a köveket és Molotov-koktélokat dobáló tiltakozók kezdték, míg az izraeliek mesterlövészekkel vadásszák le a zavargások vezetőinek tartott palesztinokat. Izraeli források szerint a zavargásokban mintegy 35 ezer palesztin vesz részt.

©

A palesztinok szerint a követség átköltöztetése egyértelmű jele, annak, hogy az USA teljes egészében Izrael oldalára állt, s jóváhagyja, hogy a több vallás által is szent helyként számon tartott Jeruzsálem egésze Izrael felügyelete alatt maradjon.

A költöztetést annak ellenére rendelték el, hogy az új amerikai követség csak évek múlva épül fel, s most csupán a jeruzsálemi amerikai konzulátus épületét nevezték ki nagykövetségnek. A konzulátusi épület abban a városrészben áll, amely 1967 előtt is Izraelhez tartozott, így nincs azon a területen, amelyet Izrael a nemzetközi jog értelmezése szerint megszállva tart.  Izrael 1980-ban annektálta egy törvényben az 1967-ben elfogadott Kelet-Jeruzsálemet, s ezt a lépést a nemzetközi közösség nem simerte el, így a nyugati államok követségei Tel-Avivban működnek.

David Friedmannn
©

Az első időben csupán David Friedmann nagykövet és néhány diplomatája dolgozik majd Jeruzsálemben, s miközben épül az új követség, fokozatosan bővítik majd a konzulátust is.  A költöztetés előzménye, hogy az USA kongresszusa 1995-ben elfogadta a Jeruzsálemi követség-törvényt, melynek értelmében Jeruzsálemet kellene elismerni Izrael fővárosaként. A hivatalban lévő elnökök azonban – biztonsági okokra hivatkozva – fél évenként elhalasztották a törvény életbe léptetését. Trump arra hivatkozva szakított ezzel, hogy szerinte nem egyéb a realitások elismerésénél, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa.

Itt megnézheti a követséget megnyitó ceremóniát:

 A jeruzsálemi amerikai követség megnyitása nyomán kiújult konfliktus további fejleményeiről itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Világ

Csecsemő is van a palesztin halálos áldozatok között

Már 58 – kizárólag palesztin – halottja van az összecsapásoknak a palesztin övezet és Izrael határán. Kedden újabb véres összetűzésekre lehet számítani, most van ugyanis a "katasztrófa" 70. évfordulója, amikor Izrael állam megalapítása után tömegesen telepítették ki a palesztinokat.

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció