szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Izraelt és az USA-t leszámítva nem sokan örülnek annak, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése alapján Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezték át az Egyesült Államok nagykövetségét. A költöztetés napján kitört erőszakban már több mint félszázan haltak meg, s a nyugati hatalmak Izraeltől és a palesztinoktól is önmérsékletet kérnek.

Míg Donald Trump szerint a követség áthelyezése s Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése a realitások tudomásul vételét jelenti, António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, Trump álláspontja veszélybe sodorja az izraeliek és palesztinok közötti béke esélyeit. „Jeruzsálem végleges státusát a két fél közvetlen tárgyalásaival kell meghatározni, s a rendezési folyamatban figyelembe kell venni az izraeliek és a palesztinok legitim érdekeit” – közölte a világszervezet első embere.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini úgy vélekedett, a követség áthelyezésének nagyon súlyos káros következményei lehetnek. „Nagyon törékeny a helyzet, s Trump bejelentése a jelenleginél is sötétebb időkbe taszíthatja a világot” – mondta a diplomata.
Emmanuel Macron sajnálatosnak nevezte az USA döntését, és az erőszak beszüntetését kérte Izraeltől és a palesztinoktól, Angela Merkel német kancellár pedig azt hangsúlyozta, Berlin azért nem támogatja a washingtoni döntést, mert Jeruzsálem státusának meghatározásához a két fél egyetértésére van szükség.

„Nem segíti a térség békéjének megteremtését” – mondta Trump döntéséről Theresa May brit kormányfő, s hozzátette: a brit nagykövetség Tel-Avivban van és ott is marad.

„Összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának a döntésével, Kelet-Jeruzsálemet a megszállt palesztin területek részének tekintjük”

– tette hozzá.

©

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a nagykövetség áthelyezésével komoly lépést tett a térség a béke felé. „Nem lehet olyan béke, amely nem Izrael fővárosaként határozza meg Jeruzsálemet” – magyarázta a kormányfő, aki beszédet is mondott az amerikai nagykövetség jeruzsálemi épületének megnyitása alkalmából.A költöztetést úgy időzítették, hogy az egybeesik Izrael megalapításának a hetvenedik évfordulójával.

Izrael szörnyű mészárlást követ el a Gázai övezetnél - reagált hétfőn a ciszjordániai Rámalláhban a Palesztin Nemzeti Hatóság arra, hogy az övezet határánál izraeli katonák lövéseitől - a gázai egészségügyi hatóságok szerint – több mint ötven palesztin tüntető meghalt és több száz megsebesült.
Juszuf al-Mahmúd, a palesztin kormány szóvivője közleményében "azonnali nemzetközi közbelépést" követelt annak érdekében, hogy "véget vessenek a megszálló izraeli erők által hősi népünk ellen Gázában elkövetett mészárlásnak".

Mahmúd Abbasz palesztin elnök szerint viszont a követség áthelyezésével az USA lemondott közvetítői jogáról, mert nyíltan a konfliktus egyik résztvevőjének oldalára állt. „Ezek az elítélendő és elfogadhatatlan lépések szándékosan ássák alá a béke erőfeszítéseket. Jeruzsálem a palesztin állam örök fővárosa” – mondta a politikus.

©

Kína és Oroszország is hibának nevezte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, Oroszország negatívan viszonyul ahhoz, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette át nagykövetségét, amivel nemzetközi megállapodások revízióját hajtotta végre - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta egyiptomi hivatali partnerét, Számeh Sukrit.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli rendezés kérdéseit kizárólag a konfliktusban érintett felek vezetői közötti közvetlen párbeszéd útján lehet megoldani. Hozzátette: Moszkva ezt az álláspontját az izraeli vezetéssel való minden kapcsolatfelvétel során kifejezésre juttatta, és többször is felajánlotta, hogy orosz területen kezdődjenek direkt tárgyalások a felek között.

A jeruzsálemi amerikai követség megnyitása nyomán kiújult konfliktus további fejleményeiről itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Világ

Csecsemő is van a palesztin halálos áldozatok között

Már 58 – kizárólag palesztin – halottja van az összecsapásoknak a palesztin övezet és Izrael határán. Kedden újabb véres összetűzésekre lehet számítani, most van ugyanis a "katasztrófa" 70. évfordulója, amikor Izrael állam megalapítása után tömegesen telepítették ki a palesztinokat.