szerző:
hvg.hu

A Maliból érkezett fiatalember találkozott Macronnal, aki felajánlotta neki az állampolgárságot, valamint egy állást a tűzoltóknál.

Ahogy arról beszámoltunk, hősként ünnepel a francia sajtó egy 22 éves Maliból érkezett, papírok nélküli bevándorlót, Mamoudou Gassamát, aki szombat este egy épület homlokzatán, erkélyről erkélyre felmászva mentett meg egy négyéves gyereket, aki egy negyedik emeleti erkély korlátjáról lógott az utca felett.

Gassamának gratulált Anne Hidalgo párizsi polgármester is, aki telefonon beszélt vele, hétfőn pedig Emmanuel Macron francia elnök fogadta az államfői rezidencián, az Elysée-palotában.

Gassama elmesélte Macronnak is, hogy mi történt szombat este, és hogy gondolkodás nélkül cselekedett, hogy megmentse a kisgyereket, aki egyébként elmondása szerint megsérült a lábán, és nagyon sírt. Macron gratulált is Gassamának: "Bravo" – mondta az elnök.

A francia kormány szóvivője, Benjamin Griveaux egy Twitter-posztban azt írta, hogy Mamoudou Gassama hősiesen viselkedett, amikor megmentette egy gyermek életét Párizsban anélkül, hogy a sajátjára gondolt volna. "Ez a tett, amely hatalmas bátorságról árulkodik, és hű a köztársaságunk szolidaritási értékeihez, meg kell, hogy nyissa előtte a kapukat a nemzeti közösségünkbe" – írta Griveaux, sejtetve, hogy a Franciaországba illegális bevándorlóként érkezett Gassama hamarosan megkaphatja az állampolgárságot.

Ugyanígy nyilatkozott Macron is a találkozó után, ahol egy bátorsági érmet is adott a fiatalembernek, valamint közölte, a hősies tette elismeréseként az országban illegálisan tartózkodó Gassamának a lehető legrövidebb időn belül legalizálják a helyzetét. Az elnök azt is bejelentette, hogy a párizsi tűzoltók készek befogadni a férfit a soraik közé, valamint azt is javasolta a fiatalembernek, hogy folyamodjon állampolgárságért.

A videót a férfi hőstettéről itt lehet megnézni!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium