szerző:
hvg.hu

Joe Biden volt amerikai alelnök bírálta azokat a demagógokat és sarlatánokat, akik az átlagemberek félelmeit kihasználva és mindig másokat okolva igyekeznek megtartani a hatalmukat. A „Demokrácia és az önkényuralom újjászületése” című koppenhágai előadásában a politikus Magyarországot, Romániát és Lengyelországot hozta fel olyan példaként, ahol az önkényuralmi módszereket felhasználva építik az illiberális demokráciát.

„Amikor az emberek azt látják, hogy a rendszer csúcsán a hatalmasok érdekeit szolgáló, nem tisztességes elitek állnak, sokkal kevésbé bíznak abban, hogy működhet a demokrácia és megoldódhatnak problémáik. Néha pedig visszatérhetnek az 1930-as évek árnyai, amikor az elkeseredett és elégedetlen emberek az erős emberek felé fordultak” – mondta az amerikai politikus.


Szerinte mindig is lesznek olyan bűnbakok, akiket kihasználhatnak az emberek jogos félelmeire játszó demagógok és sarlatánok. „Most a migránsok felelősök minden rosszért, ám az egy régi történet, semmi új sincs benne” – hangsúlyozta Biden, aki szerint az önkényuralomra törő emberek most nem a demokrácia elleni gyors támadással, vagy puccsal akarják megragadni a teljhatalmat, hanem a fékek és ellensúlyok fokozatos lebontásával, kis lépésekkel akarják lebontani a demokrácia intézményrendszerét.


„Lengyelországban a fékek és ellensúlyok rendszerét hibáztatják amiatt, hogy nem lehet elérni a nemzet előtt álló célokat, Magyarországon pedig úgy próbálják meg beállítani az illiberális demokráciát, mintha az a magyar átlagpolgárok érdekét szolgálná a becstelen külföldiek beavatkozási szándékai ellen vívott harcban” – magyarázta a demokrata párti volt alelnök. Szerinte Romániában pedig az antikorrupciós hivatalt állítják be úgy, mintha az akadályozná a kormányzatot a hatékony működésben.


Biden arra is felhívta hallgatóságának a figyelmét, hogy a különböző országok elnyomó kormányai egymástól kölcsönzik az eszközöket: egyebek mellett álhíreknek próbálják lefesteni a szabad sajtót, megkérdőjelezik a független bíróságok legitimitását, s orosz mintára egyre durvább törvényekkel korlátozzák a civil szervezetek tevékenységét. „Ezek a jelenségek egyrészt fenyegetik az egyes országok demokráciáját, ám összeadódva alááshatják a nyugati világ alapjaiul szolgáló demokratikus értékrendet is. És éppen ez az, amit az autoriter vezetők akarnak” – idézte Bident  a Business Review nevű internetes honlap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!