szerző:
MTI / hvg.hu

Az első gyerekek már kijutottak a barlangból, de napokig tarthat a mentés.

Cikkünk folyamatosan frissül az új információkkal.

 • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban jelentették a hatóságok, hogy megkezdik a mentést.
 • Helyi idő szerint délelőtt tízkor (nálunk 5.00) 18 mentőbúvár indult a gyerekekért. A csapatban 13 külföldi és öt thai szakértő van.
 • A búvárok magyar idő szerint 10 körül elérték a gyerekcsapatot, és elkezdték felkészíteni őket az útra.
 • Az első két fiú magyar idő szerint délután 2 körül jutott ki a barlangból.
 • Magyar idő szerint vasárnap délután 4-kor a helyi kormányzó bejelentette, hogy négy fiú már kijutott, őket kórházba szállították.
 • A mentőakciót csak hétfőn folytatják, 10 óra kell a következő akció előkészítéséhez.
 • A víz szintje jelentősen csökkent szombaton, ezért kezdték a mentést vasárnap, de a változékony idő veszélyeztetheti az akciót.
 • A mentés napokig tarthat, a gyerekeket egyenként hozzák ki, búvárok segítségével.
 • Az akciót bármikor felfüggeszthetik, ha a körülmények ezt diktálják.
 • Egy ausztrál orvos szerint a fiúk jó állapotban vannak. A családok beleegyeztek a mentés megkezdésébe.
 • A helyszínről eltávolították a sajtót, és mindenkit, aki nem közvetlenül a mentésben vesz részt.
 • A 12 fiú és edzőjük 15 napja van a barlangban.

Vasárnap, helyi idő szerint reggel 10-kor (magyar idő szerint hajnali 5-or) megkezdték a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek a mentését - közölte a thaiföldi kormány.

"Ma van a nagy nap" - mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. A fiúk készen állnak minden kihívásra, és a kivezető út nagy része úszás nélkül megtehető - tette hozzá.

Ennek ellenére így is van több olyan szakasz a mintegy két kilométeres út során, ahol a fiúknak úszniuk kell majd: itt két búvár kíséri majd őket, és egyikük oxigénpalackjából kapnak majd levegőt. A fiúknak egy kifeszített kötelet kell majd követnie a víz alatt.

A barlangnak vannak olyan részei is, ahol a járat keskenyebb, mint egy méter, és nincs 40 centiméter magas sem, itt kúszniuk kell.

A víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező, ugyanis az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a mentés - amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt - akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor (magyar idő szerint délután 4-kor) érheti el a barlang kijáratát.

Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához, a média munkatársainak a közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót is elküldték.

Az oxigénpalackokat teherautóval vitték a helyszínre.

Kijutottak az első fiúk, de minden eső veszélyt jelent

A mentőakcióban először a búvárok indultak a gyerekekhez, a hírek szerint ők végül magyar idő szerint 10 óra körül elérték a fiúkat, és megkezdték az első fiú felkészítését a kijutásra. A búvárok orvosokkal együtt döntenek arról, hogy kik induljanak először. Az edzőt az utolsók között hozzák majd ki két másik fiúval.

Közben időnként ismét esni kezdett az eső a helyszínen, amely veszélyeztetheti a mentőakciót. Kiderült, hogy azért döntöttek a fiúk mentésének megkezdése mellett, mert félő volt, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog. Narongszak Oszottanakorn, a mentést vezető helyi kormányzó egyenesen arról beszélt, hogy ez 

háború a víz ellen.

A közelben egyébként elkezdték tesztelni Elon Mesk javaslatának egy verzióját is, amely szerint egy levegővel teli járatot alakítanának ki a barlangban, hogy a gyerekek azon keresztül tudjanak kijönni. Musk egyébként azt is megígérte, hogy mérnököket küld a mentőakcióhoz.

Az első gyerekek végül magyar idő szerint délután 1 körül jutottak ki a barlangból. Őket a helyszínen felállított kórházi egységekben látták el, majd kórházba szállították őket.

Minden oxigént felhasználtak, hétfőn folytatják a mentést

Délután a helyi kormányzó megerősítette, hogy vasárnap összesen négy gyereket hoztak a felszínre, elmondása szerint ők jól vannak. Azt is bejelentette, hogy a következő gyerekcsoport kihozásának előkészítésére legalább 10 órára van szüksége a mentőalakulatoknak, így ők legkorábban csak hétfőn juthatnak ki.

A kormányzó elmondása szerint azért is függesztették fel 10-20 órára most a mentést, mert minden oxigént felhasználtak, így főleg az oxigénpalackokat kell előkészíteni. A kormányzó ennek ellenére nagy sikernek nevezte a vasárnapi fejleményeket.

15 napja vannak a barlangban a gyerekek

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben.

Ráadásul a profi felnőtt merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül pedig többen nem túl jó úszók.

Ezen a videón jól látszik, milyen utakon kell majd átjönnie a fiúknak:

A thai miniszterelnök hétfőn valószínűleg ellátogat a helyszínre, hogy találkozzon a barlangban rekedt fiúk családjaival, a mentés ugyanis napokig is eltarthat.

Egy londoni pszichológus a Guardian újságírójának azt mondta, a fiúk a kijutás után zavartak lehetnek, körülbelül az időeltolódás miatti zavartsághoz hasonlóan, és komoly érzelmi viharaik lehetnek majd a kijutás után. A pszichológus szerint fontos szerepe lesz a szülőknek abban, hogy a gyerekek visszatérjenek a normális kerékvágáshoz, a napi rutinhoz, de elképzelhető, hogy némelyiküknél pszichológiai zavarok, depresszió, akár poszttraumás stressz szindróma fog kialakulni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak