szerző:
hvg.hu

Az első fiúk már kint vannak a barlangból, helikopterrel vitték kórházba őket. Most azonban újabb 10 órára van szükség ahhoz, hogy a következő csoportok kihozzák.

Kijutott az első két fiú a thaiföldi barlangból - számolt be vasárnap kora délután a Reuters helyszínen lévő újságírója.

Magyar idő szerint délután fél 2 körül még ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy két fiú már kijutott a barlangból, végül a Reutersnek helyi tisztviselők erősítették meg, hogy ketten épségben kijutottak, és a helyszínen felállított kórházi egységben látták el őket.

A BBC helyszínen lévő újságírója arról tett közzé egy videót, ahogyan egy mentőautó szirénázva elhagyja a helyszínt. Az eredeti terv az volt, hogy a fiúkat a kijutásuk és helyszíni ellátásuk után egy mintegy 60 mérföldre lévő kórházba szállítják majd, a helyi média jelentése szerint a két fiút már el is vitték a kórházba helikopterekkel.

Az AFP hamarosan arról számolt be, hogy összesen négy gyereket indítottak el a kijárat felé az első csoportban, és egyelőre nyolcan maradtak az edzővel a barlangban.

A thai haditengerészet búvárjai magyar idő szerint délután háromnegyed 3 körül megerősítették, hogy már négy fiút kihoztak a vaddisznókról elnevezett focicsapat tagjai közül.

Egy thai lap úgy tudja, a kimentett négy fiú egyikét szigorú megfigyelés alatt tartják, de egy orvosi team még szombaton felmérte a gyerekek állapotát, és úgy döntöttek, a leginkább legyengülteket hozzák ki először, a legerősebbeket pedig utoljára az edzővel.

A mentőalakulatok egy helyszínen lévő újságírónak azt mondták, a vízszint még lejjebb ment a barlangban, ezért gyorsabban tudták kihozni a gyerekeket a vártnál, későbbre viszont esőt mondanak, ami bezavarhat.

Újabb 10 óra múlva hozhatják ki a következő csoportot

Magyar idő szerint délután négy körül a helyi kormányzó, Narongszak Oszottanakorn sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta,

találkozott a kijutott gyerekekkel, akik jól vannak.

Elmondása szerint a fiúknak egy kilométert kellett víz alatt megtenniük, az első fiú pedig helyi idő szerint 17 óra 40 perckor (magyar idő szerint 12 óra 40 perckor) jutott ki a barlangból. A fiúk már kórházba kerültek.

A mentőalakulatoknak most 10 órára van szükségük, hogy előkészítsék a következő mentőakciót.

Az előkészítésre azért van szükség, mert vasárnap elhasználták az oxigénpalackokat. Thaiföldön közben be is esteledett, így a mentés hétfőn folytatódhat, de a kormányzó szerint nagy siker volt a vasárnapi akció.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta, vagyis 15 napja van a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

A mentőakciót azért vasárnap kezdték meg, mert ekkor az előző napok szárazabb időjárása miatt alacsonyabb lett a vízszint a berlangban, ám így is voltak olyan területek, ahol a gyerekeknek két-két búvár segítségével alá kellett merülnie a vízben. Az oxigént ilyen esetekben a fiúk az egyik búvár palackjából kapták, és egy kifeszített kötelet követhettek, hogy átjussanak.

A teljes focicsapat kijuttatása a barlangból lehet, hogy napokat vesz majd igénybe, egyrészt a továbbra is változékony, alkalmanként esős időjárás, másrészt amiatt, hogy a barlang felnőtt és tapasztalt barlangászok és búvárok számára is nehezen járható terep, vannak benne egészen keskeny és alacsony részek is, és körülbelül 5 órába telik, mire a bejárattól eljutnak oda, ahol a fiúk vannak.

A gyerekeket egyenként hozzák ki, utoljára valószínűleg az edzőjüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón