szerző:
hvg.hu

Az első fiúk már kint vannak a barlangból, helikopterrel vitték kórházba őket. Most azonban újabb 10 órára van szükség ahhoz, hogy a következő csoportok kihozzák.

Kijutott az első két fiú a thaiföldi barlangból - számolt be vasárnap kora délután a Reuters helyszínen lévő újságírója.

Magyar idő szerint délután fél 2 körül még ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy két fiú már kijutott a barlangból, végül a Reutersnek helyi tisztviselők erősítették meg, hogy ketten épségben kijutottak, és a helyszínen felállított kórházi egységben látták el őket.

A BBC helyszínen lévő újságírója arról tett közzé egy videót, ahogyan egy mentőautó szirénázva elhagyja a helyszínt. Az eredeti terv az volt, hogy a fiúkat a kijutásuk és helyszíni ellátásuk után egy mintegy 60 mérföldre lévő kórházba szállítják majd, a helyi média jelentése szerint a két fiút már el is vitték a kórházba helikopterekkel.

Az AFP hamarosan arról számolt be, hogy összesen négy gyereket indítottak el a kijárat felé az első csoportban, és egyelőre nyolcan maradtak az edzővel a barlangban.

A thai haditengerészet búvárjai magyar idő szerint délután háromnegyed 3 körül megerősítették, hogy már négy fiút kihoztak a vaddisznókról elnevezett focicsapat tagjai közül.

Egy thai lap úgy tudja, a kimentett négy fiú egyikét szigorú megfigyelés alatt tartják, de egy orvosi team még szombaton felmérte a gyerekek állapotát, és úgy döntöttek, a leginkább legyengülteket hozzák ki először, a legerősebbeket pedig utoljára az edzővel.

A mentőalakulatok egy helyszínen lévő újságírónak azt mondták, a vízszint még lejjebb ment a barlangban, ezért gyorsabban tudták kihozni a gyerekeket a vártnál, későbbre viszont esőt mondanak, ami bezavarhat.

Újabb 10 óra múlva hozhatják ki a következő csoportot

Magyar idő szerint délután négy körül a helyi kormányzó, Narongszak Oszottanakorn sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta,

találkozott a kijutott gyerekekkel, akik jól vannak.

Elmondása szerint a fiúknak egy kilométert kellett víz alatt megtenniük, az első fiú pedig helyi idő szerint 17 óra 40 perckor (magyar idő szerint 12 óra 40 perckor) jutott ki a barlangból. A fiúk már kórházba kerültek.

A mentőalakulatoknak most 10 órára van szükségük, hogy előkészítsék a következő mentőakciót.

Az előkészítésre azért van szükség, mert vasárnap elhasználták az oxigénpalackokat. Thaiföldön közben be is esteledett, így a mentés hétfőn folytatódhat, de a kormányzó szerint nagy siker volt a vasárnapi akció.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta, vagyis 15 napja van a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

A mentőakciót azért vasárnap kezdték meg, mert ekkor az előző napok szárazabb időjárása miatt alacsonyabb lett a vízszint a berlangban, ám így is voltak olyan területek, ahol a gyerekeknek két-két búvár segítségével alá kellett merülnie a vízben. Az oxigént ilyen esetekben a fiúk az egyik búvár palackjából kapták, és egy kifeszített kötelet követhettek, hogy átjussanak.

A teljes focicsapat kijuttatása a barlangból lehet, hogy napokat vesz majd igénybe, egyrészt a továbbra is változékony, alkalmanként esős időjárás, másrészt amiatt, hogy a barlang felnőtt és tapasztalt barlangászok és búvárok számára is nehezen járható terep, vannak benne egészen keskeny és alacsony részek is, és körülbelül 5 órába telik, mire a bejárattól eljutnak oda, ahol a fiúk vannak.

A gyerekeket egyenként hozzák ki, utoljára valószínűleg az edzőjüket.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

Dupla baleset a Hungária körúton

Dupla baleset a Hungária körúton

Meglepő helyről érkezik új szereplő a Barátok köztbe

Meglepő helyről érkezik új szereplő a Barátok köztbe

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál