szerző:
hvg.hu/MTI

A svéd kormány a civil szervezetek helyzete miatt aggódik, szerinte szükség van arra, hogy minél többen kiálljanak a civil társadalom függetlensége és a jogállamiság mellett.

Beavatkozik a civiltörvény miatt Magyarország ellen indított perbe Svédország. A svéd kormány közölte: úgy határozott, hogy a felperesnek számító Európai Bíróság oldalán beszáll a perbe, ugyanis

a svéd kormány sürgősnek tartja, hogy támogatásáról biztosítsa az Európai Bizottság álláspontját, valamint kiálljon a civil társadalom függetlensége és a jogállamiság mellett

– írják. Hozzáteszik, hogy a svéd kormány már a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, és aggódik a civil szervezetek helyzetéért. Ann Linde svéd EU-ügyi miniszter kiemelte, hogy az ellenőrző szerepet betöltő civil társadalom nélkülözhetetlen előfeltétele a demokratikus fejlődésnek és a jogállamiságnak.

Az Európai Bizottság még decemberben jelentette be, hogy – mivel előrelépés nem történt – bíróság elé viszi a tavaly júliusban megindított kötelezettségszegési eljárást a törvény ügyében. A civiltörvény ugyanis a testület szerint indokolatlan beavatkozás az uniós alapjogi chartában garantált jogokba – különösen az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén.

A napokban mi is írtunk arról, hogy Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Parlament svéd képviselője a Politicónak nyilatkozott Orbán Viktor egy korábbi kijelentéséről, miszerint

 Magyarország illiberális demokráciamodellje lesz az az erő, amely feléleszti majd Európát és az Európai Néppártot.

A svéd EP-képviselő úgy fogalmazott: Orbán Viktor minden határt átlépett, és elérkezettnek látja az időt arra, hogy a Néppárt állást foglaljon ezzel kapcsolatban, valamint nyilvánosságra hozza a belső vitáit, és eldöntse, hogy hol áll. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a Fidesz kizárják a pártcsaládból. Orbán Viktor sajtófőnöke nem sokkal később reagált, azt mondta, az idézett mondat el sem hangzott. Havasi Bertalan azt mondta: noha a Néppárt vezetői követnek el hibákat a magyarok rovására, a Fidesz kitart a pártcsalád mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!