szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Néppárt egyik politikusa szerint itt az idő szembeszállni a magyar miniszterelnökkel.

Anna Maria Corazza Bildt szerint Orbán Viktor átlépett egy határt, amikor múlt hónapban egy Helmut Kohl előtt tisztelgő rendezvényen azt mondta, Magyarország illiberális demokráciamodellje lesz az az erő, amely feléleszti majd Európát és az Európai Néppártot. A svéd EP-képviselő a Politicóban fejtette ki álláspontját ennek a kijelentésnek a következményeiről.

Szerinte, míg Helmut Kohl a Keletet és a Nyugatot összehozva egyesítette Európát, addig Orbán megosztja a kontinenst. Elérkezettnek látja az időt arra, hogy a Néppárt állást foglaljon, nyilvánosságra hozza a belső vitáit, és eldöntse, hogy hol áll. 

A pártunkra leselkedő legnagyobb veszély az értekeink elleni támadás

– írja a politikus, aki szerint Magyarország egyre jobban eltávolodik mindattól, amit az Európai Néppárt képvisel.

Anna Maria Corazza Bildt
©

Anna Maria Corazza Bildt ezek után hosszasan sorolja, hogy Orbán kormányzása alatt a menedékkérőket bűnözőkként állították be, a segítőiket börtönnel fenyegették. Támadást indítottak a tudományos és a kulturális élet képviselői ellen, és lejárató kampányt indítottak az EU ellen is.

Orbán politikája ráadásul felbátorította a közép- és kelet-eruópai szomszédait, hogy szintén fordítsanak hátat Európának.  A politikus aggasztónak tartja azt is, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését sürgeti.

Az Európai Néppárthoz tartozni hatalmas előnyökkel jár, de megköveteli azt is, hogy egy párt tiszteletben tartsa az alapvető értékeinket – hangsúlyozza a képviselő. „Orbán kimondott terve, hogy elterjessze a saját politikai brandjét és szélsőséges nacionalizmusát. Nem engedhetjük, hogy ez a rák elpusztítsa az elveinket” – veti be az erős hasonlatot.

Szerinte elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a Néppárt vezetőinek tisztázniuk kell, hogy mi az álláspontjuk a Fideszről, minden más bizonytalanság ugyanis csak károkat okoz a pártnak. Szerinte a Néppárt vezetőinek nyíltan szembe kell menniük a Fidesz retorikájával, az Európát is érintő politikájával és törvényeivel. Komolyan kell beszélni a Fidesz tagságának a felfüggesztéséről vagy kizárásáról is. A képviselő szerint a politikai vezetői képesség és bátorság rég esedékes megnyilvánulása lenne a kiállás Orbán Viktor ellen.

A miniszterelnök sajtófőnöke szerint az a mondat, amelyre Anna Maria Corazza Bildt a cikkét alapozza, el sem hangzott Orbán Viktortól. Havasi Bertalan felidézte, hogy Orbán Viktor júniusban a Budapesti Európa-beszéd címmel rendezett konferencián szólalt fel a magyar fővárosban, az eseményt Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján tartották meg. Itt egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség.  Havasi hozzátette: noha az Európai Néppárt vezetői követtek el hibákat „a mi rovásunkra”, a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, „dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!