szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatóságok egész éjjel túlélők után kutattak a romok alatt. Volt, akinek csak egy hajszálon múlt az élete.

Az A10-es autópálya egyik viaduktjának 200 méteres szakasza hirtelen zuhant a mélybe kedden, az éppen rajta közlekedő autósokkal együtt. A balesetben több tucat ember vesztette életét, szerdára negyvenkettőre nőtt a halálos áldozatok száma, és többen eltűntek - közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész a RAI közszolgálati televízióval.

Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma. A RAI szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota. Cozzi megerősítette, hogy három gyerek is van a halottak között. Korábban a La Repubblica című olasz lap azt írta, a gyerekek 8, 12 és 13 évesek. Egyes hírek szerint két embert sikerült élve kimenteni a törmelék alól.

A RAI közszolgálati televízió híradása már korábban 38 halálos áldozatról számolt be, de ezt nem sokkal később Matteo Salvini cáfolta. A híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Röviddel Salvini üzenete előtt a Rai News24 híradásában 38 halálos áldozatról adott hírt, és közölte, hogy a számuk tovább nőhet. A híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota. 

©

A leszakadt hídpálya egy része a Poncevera folyó medrébe érkezett, de rengeteg beton- és acélelem zuhant az alatta található, alapvetően ipari hasznosítású városrészre. A környéken azonban nem csak ipari épületek, hanem üzletek, lakóházak is vannak, a viadukt alatt több autóút és egy vasútvonal is fut.

©

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Twitteren azt is jelezte, hogy folyamatosan figyeli a genovai történéseket. Bejegyzése szerint a mentésben 200 tűzoltó vesz részt. Mint írta, ki fogják deríteni, ki a felelős a katasztrófáért.

Voltak, akik szerencsésen megúszták a katasztrófát, de csak egy hajszálon múlt az életük. Egy kamionsofőrnek csupán a karja tört el, amikor a leszakadó híd egy darabja a járműre zuhant. A Corriere Della Serának azt nyilatkozta: nem igazán emlékszik a történtekre, de abban biztos, hogy csoda történt, a tragédiát ugyanis megúszta egy csonttöréssel és pár zúzódással. Egy másik sofőr is csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt: kisteherautója előtt alig néhány méterrel szakadt be az úttest.

Major bridge collapse in #Genoa, #Italy; many killed and injured. Updates on NBCNews.com.

Breaking News (@breakingnews) által megosztott bejegyzés,

Az RTL Klub híradójának nyilatkozott egy Olaszországban élő magyar férfi, aki nap mint nap a hídon keresztül járt munkába. Beke Szabolcs egyetlen szerencséje az volt, hogy kedden nem kellett dolgozni mennie.

A hatóságok egész éjjel túlélők után kutattak a törmelék alatt. Tizenhat sérültet jelenleg is kórházban ápolnak, tizenkettőnek súlyos az állapota. A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont.

A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem engedte a Fidesz, hogy foglalkozzon a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-üggyel - videó

Nem engedte a Fidesz, hogy foglalkozzon a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-üggyel - videó

Még több pénzt kereshetnek adómentesen a focisták

Még több pénzt kereshetnek adómentesen a focisták

Ön mennyire jól tudja utánozni a :D vagy a :O hangulatjeleket? A Microsoft ingyenes játéka megmutatja

Ön mennyire jól tudja utánozni a :D vagy a :O hangulatjeleket? A Microsoft ingyenes játéka megmutatja

Így döntöttek olvasóink: Gruevszki tiszteletbeli Fidesz-tag lesz

Így döntöttek olvasóink: Gruevszki tiszteletbeli Fidesz-tag lesz

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozók bére

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozók bére